Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NeszmélyMagyarországKomárom-Esztergom megyeKomárom vármegye - Korpás-kő

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Neszmély, Korpás-kő ( Azaum 5 )

Neszmély falutól keletre, Süttő közigazgatási határán, de még Neszmélyhez tartozóan emelkedik egy stratégiailag kitűnő magaslat a Korpás-kő. Tengerszint feletti magassága 145 méter, környezetéből 35 méterre emelkedik ki. A platón ovális alakú sáncolást és  árkolást lehet megfigyelni.

Visy Zsolt a római őrtornyok közé sorolja ( Azaum 5 néven) mivel Balogh Alvin az 1900-as évek elején római cseréptöredékeket említ.
Balogh leírása szerint az őrtorony anyagára, vagy formájára nem lehet következtetni. Egyéb leletet nem talált.

A későbbi bejárások alkalmával sem került elő korhatározó lelet. Dénes József, Vékony Gábor és Sándorfi György is felvetette, hogy ezen a helyen nem római őrtorony, hanem egy kisméretű vár állhatott. Fő indokként említi Dénes József, hogy a római limes környékbeli őrtornyai nem rendelkeznek ilyen fajta árkolással. Kiemeli emellett, hogy nem találhatók kőmaradványok, tetőcserép töredékek, amelyek elkerülhetetlen nyomait mutatnák egy római toronyszerű épületnek. Ha várhely formai jegyeit és felmérési rajzát nézzük, a sáncolás és a vár formája inkább egy Árpád-kori kisvár jegyeit mutatja.

Az északi oldalon a vasút nyomvonalának készítésekor a hegy oldalát egy darabon lemetszették, így alakult ki a várhegy északi nagyon meredek oldala. Ez csonkolás érintette a kisvár északi oldalának sáncolatát és a belső védett terület egy kisebb, cirka egyhatodnyi szeletét. A dél-nyugati oldalról az észak-nyugatra záródó árok vélhetően szintén a munkálatok miatt töltődhetett fel.

A vár területén eddig régészeti kutatás nem zajlott, csak a vár felmérését készítette el Virágh Dénes. Így annak eldöntése, hogy a vár építése mely időszakra datálható, csak feltárással lehetne tisztázható.

A szócikk Dénes József szóbeli közlése és a terepbejárás alapján készült.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 44.670 (47.744507)
K 18° 24.536 (18.408928)

Információk: Neszmély falutól keletre, Süttő közigazgatási határán, de még Neszmélyhez tartozóan emelkedik a főút és a vasút felett elhelyezkedő Korpás-kő.

A várhegy közelébe a lőtér megkerülésével, nyugati majd déli irányból jelzetlen földúton lehet eljutni. A várhely déli, enyhén emelkedő, részben füves és igen bokros részletekkel tagolt nyergén, a vadak által kijárt ösvényeken lehet eljutni a várhoz.

A másik rövid, de a vonat közlekedés miatt fokozott figyelmet igénylő feljutási mód: a sínek mellett a várhegy nyugati tövéig haladunk, majd itt a tisztább fás részen a vadcsapásokat követve kapaszkodunk fel várhegyre. Ez cirka 200 méteres, a várhegy aljától meredeken haladó túrát jelent. A platón ovális alakú sáncolást és  árkolást lehet megfigyelni.

Egyben felhívjuk a figyelmet a Korpás-kő szomszédságában lévő őskori helyszínekre is, mint a Süttő-Nagysánc, Süttő-Nagysánctető és a Süttő-Kissánc.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció