Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vármező - Câmpu CetăţiiRomániaErdély és PartiumMaros-Torda történelmi vármegye - Vármező

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Szováta és Nyárádremete közti út Nyárádremetéhez közeli részén, az egykori vármezői kisvasút megállójától keleti irányba húzódik az a völgy, melynek földútján Vármező faluhoz jutunk el. A kis település keleti oldala fölé emelkedik a 823 méter magas Várhegy. A Várhegy északkelet–délnyugati irányú fennsíkján helyezkedik el a kb. 300 méter hosszan elnyúló, kétrészes, árkokkal és sáncokkal körülvett őskori vár, melyből bronzkori és dák cserepek kerültek elő. A vár északi, legmagasabb részének 50 méter hosszú, és 10 méter széles fennsíkját erősítették meg a valószínűsíthető középkori használat során. Bár ásatás itt nem volt, azonban az északi várrészt jellege alapján többen is középkorinak tartják. Az észak–déli irányba elnyúló várterületet a ma is jól látható őskori sáncon belül további két – mára már terasszá kopott – védelmi gyűrűvel vették körül. A középkorban – feltehetően a 12–13. században – használt várterület legnagyobb mérete a legszélső sáncoktól számítva észak–déli irányban 80 méter, kelet–nyugati irányban 40 méter. Épületnyomok a felszínen nem láthatók.

 

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 494.

GPS: É 46° 40.421 (46.673683)
K 25° 1.827 (25.030458)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció