Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MogorićHorvátországHorvát-SzlavónországLika-Korbava vármegye - Mogorovics vár, Basarić Gradina

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Mogorić (Mogorović), Mogorovics vár, Basarić Gradina

Vármegye: Lika-Korbava vármegye, Goszpicsi járás (1914.)

Várnév 1: Mogorovics vár / Várnév 2: Basarić Gradina

Mogorić közelében két erődítés is található. Korábban csak a Jajnács vár (Popovicsi gradina) volt ismert és pontosan lokalizált, melynek felmérése is elkészült 2000-ben. Dénes József régész viszont a térképjegyzések alapján feltételezte, hogy a Jajnács vártól 2 km-re észak-nyugatra lévő Gradina nevű pont is egy lehetséges várhely lehet.

Hajdú István 2021 késő őszi terepbejárásakor a Basarić tanya melletti magaslaton sikeresen lokalizálta ennek az erődítésnek a nyomait. Feltételezhetően ez lehetett az egykori Mogorics vára. A két vár légvonalban alig két kilométerre helyezkedik el egymástól, tiszta rálátással a másikra.

Mogorić és a vár környezetének eddig ismert története és forrásai:

1. Gj. Szabo említése Mogorovicsban (Mogorović)

A középkori vár tornya maradt fenn és némi falnyomok. A megjelenési formája alapján, a Mogorovics nemzetségé lehetett, ahogy a vidék is, amit mint „terrae Mogorovich” említettek meg 1248-1260-ig, mely határos volt „terra Tethacsics-al”. 

Forrás: Gj. Szabo 1920. Sredovječni gradovi… (Zagreb, 206-207. oldal)

2. Krešimir Matijević: Mogorovics (Mogorics) – Mogorović (Mogorić)

A várat Mercator térképén kívül, ahol, mint Mogorouic/Mogorovics jelenik meg, s ami egy helyi nemzetség neve is volt, egy 1577-es felsorolásban is megemlítik, mely a törökök által a térségben elfoglalt várakat sorolja fel. Ebben az okiratban a vár neve a rövidebb – Mogorics alakban jelenik meg. Ezt a névalakot a törökök megjelenése előtt, néhány Mogorovics nemzetségbeli család használta, patrónusi névként.

A vár egy településhalmaznak volt a székhelye, amely alá, még a ribniki vár körül elhelyezkedő, Mogorovics falvak is egy egységet képeztek (Ribnik váráról majd a megye keleti határának tárgyalásakor lesz még szó). Ebből az adatból, az a mellékkörülmény is kiderül, hogy Zeba vára, a Mogorovicsok birtokán kívülre esik annak ellenére is, hogy Zeba a nemzetség székhelyének a közelében volt

A vár 1691-es, Glavinics Sebestyén zengg-modrusi püspök által felvett vizitáció szerint, az erdők között elhelyezkedő Mogorić vára már rom és teljesen elhagyatott ( His pratergressis in conspectum veniunt arces Mogorić, Skelbar, Vranić, Cumić (Komić), inter silvas et deserta a nullo incoluntur….)..

Forrás: Krešimir Matijević: Naseljenje Like

http://www.scribd.com/doc/29402401/Naseljenje-Like-Tekst

A Jajnács vár 2011-es bejárását követően tett megállapítások a Gradina nevű pontra:

A Jajnács vártól (Popovicsi gradina) kb. 2 kilométerrel észak-nyugatra is van egy Gradina nevű topográfiai pont, a Basarići tanya fölött. A 2011 tavaszi bejárás a kutatás erre a helyre nem terjedt ki, miután a magaslat egy természetes szikladombnak látszódott, ami az alakja okán kaphatta a gradina (kb. várhely/várrom) nevet. A két gradina Lipszky 1810-es térképén is megjelenik, ám az egyiket, kb. a Popovići tanya mellettit, Janiach nevű romjellel jelzi, míg a Mogorich elnevezésű romjel, inkább a Basarić tanya melletti gradina lehet. A kérdés eldöntéséhez egy kutatótásra lenne szükség.

Hajdú István 2021 késő őszi terepbejárásán viszont a Basarić tanya melletti magaslaton sikeresen lokalizálta egy második erődítés nyomait. Így már nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy ez lehetett az egykori Mogorics vára. A két vár légvonalban alig két kilométerre helyezkedik el egymástól, tiszta rálátással a másikra. A helyről felmérés nem készült. Egymáshoz kapcsolódó viszonyuk is még tisztázásra vár. A korábbi forrásokban leírt rom és falmaradványok, részben vélhetően erre a helyszínre vonatkozhatnak.

Köszönjük Hajdú Istvánnak a számunkra átadott információkat és a 2021 őszén készített képeit!

GPS: É 44° 30.216 (44.503597)
K 15° 33.263 (15.554383)

Információk: Mogorovics vára (Basarić Gradina), Horvátország Lika-Zengg megyéjében található, Gospić tepelüléstől 13 km-re délkereletre. A várhely a Basarići tanya fölött elhelyejezkedő szilklás magaslaton található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció