Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BikácsMagyarországTolna megyeTolna vármegye - Belső-Sziget

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Bikács - Belső-sziget

A Belső-sziget egykori várhelye a falutól nyugatra, a Sió és a Sárvíz között, egy napjainkban már általában száraz holtág partján, található. Az ártérből enyhén kiemelkedő domb korábban „Répás dombi” néven szerepelt a térképeken. Tengerszint feletti magassága 97,9 méter, a völgy feletti relatív magassága kb. 4-5 méter.

Az itt elhelyezkedő erődítésre egy 1950-ben, térképezési céllal készült légi fotó hívta fel Miklós Zsuzsa régész figyelmét, ahol a Sárvíz egyik holtága mellett kb. 40 x 60 méteres sötét csík látszodott, amelynek a nyugati oldalán még egy, ezzel párhuzamos sáv volt látható. A légi fotózást követő terepbejáráskor a három oldalról egykor a Sárvíz által határolt, bogárhátú domb tetején és oldalán, igen sok pelyvás téglatöredéket, kőtöredékeket és sok Árpád-kori cserépet és állatcsont töredéket találtak a szakemberek.

Az erősen elszántott, kb. 15 x 15 m-es dombon kifejezett perem már nem látható. A dombot egykor árok övezte, mely jelenleg az északi és déli oldalon még sekély árok formájú, a keleti és nyugati oldalon terasz alakú a szántás miatt. A dombtól délre, egy jól érzékelhető enyhébb kiemelkedésen szórványosan gyűjthetőek voltak a középkori cserepek.

Miklós Zsuzsa a földvárat különböző időpontokban és megfigyelési körülmények között légi fényképezte. Ezek a fotók látványos rajzolatokal pontosították az erődítés formáját, elrendezését. Emellett igazolódott, hogy a dombot övező árkon kívül még egy külső árok is elhelyezkedett. Az 1999 március elején készített képen a holtágak még tele voltak vízzel. Ennek köszönhetően jól láthatóvá vált, hogy a földvár valóban szigeten helyezkedett el. A légi fotózásokról összefoglalva megállapíthatjuk, hogy az erődítést legjobban a növényjelek mutatják. A búza zöld állapotában és aratás előtt is, a kukorica pedig zöld állapotában. Az egykori immár betemetődött árkokra a környezeténél sötétebb színű növényzet utal. A már erősen elszántott domborzat csupán hóban, súrolófényben figyelhető meg.

A várat 1994 novemberében Miklós Zsuzsa és Korondán Zoltán mérte fel. A Google felvételén a szántásban is jól láthatók az egykori árkok: ezt tudták  egyeztetni a szintvonalas felméréssel. A Réti Zsolt által készített egyesített alaprajzon a műholdképen észlelhető nyomokat finom ékcsíkokkal jelölték. Ugyanitt a dombtetőn kerek, kiemelkedő gyűrű is látható, ezt is hasonló módon érzékeltették. A védett terület kiterjedése 60 x 90 méter. A kerek gyűrű átmérője kb. 15 méter.

A előkerült leletek zöme kettősen tagolt, illetve tagolatlan fazékperem, valamint bekarcolt egysoros hullámvonallal, illetve csigavonallal díszített fazékoldal. Valamennyi a 13. századra keltezhető.

Egyelőre nem  dönthető el, hogy a lelőhely a középkori Bikács faluhoz kapcsolható-e. Az ismert, hogy Bikács legalábbis a 16-17. században templomos falu volt. A 13. századi erődítés területére később épült templomra utalhat a felszínen talált néhány embercsont töredék. A feltevés bizonyítására ásatás szükséges. A földvár közelében egyéb, templomra utaló nyomot a régészek nem találtak.

Forrás:

Miklós Zsuzsa: Tolna megye várai. Varia Archaeologia Hungarica. XXII. Budapest, 2007. 149-153

Köszönjük Hajdú Istvánnak az általa készített és a számunkra átadott képeket!

GPS: É 46° 40.567 (46.676109)
K 18° 38.235 (18.637245)

Információk: A Belső-sziget várhelye a falutól nyugatra, a Sió és a Sárvíz között, egy napjainkban már általában száraz holtág partján húzódó, az ártérből enyhén kiemelkedő dombon található.

A várhely elérése az időjárási viszonyoknak köszönhetően lehet egyszerű, illetve bizonyos esetekben nehéz, akár  megközelíthetetlen feladat. A két folyó árterületén való közlekedés miatt, mindenképpen a száraz időszak az ésszerű és javasolt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció