Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Skrabutnik - SkrabutnikHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - Gornja Vrbova vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gornja Vrbova, Vrbova vára

A kisméretű vár igen eldugott helyen, mélyen a Pozsegai-hegység szívében fekszik, Pozsega városától délnyugatra. A mai Vrbovo tágabb területén három birtok volt, Vrbova, Gornja és Donja Vrbova. Gornja Vrbova óvárosa ettől a helytől délre található, Blažević Dol falu közelében, a Bubanj nevű helységben. A vár egész területe erdővel borított, a még álló falak erősen pusztulófélben vannak.

A helyszínt régészeti szempontból még nem kutatták, a várról felmérés eddig nem készült. Jellege alapján az erődítés egyértelműen középkori. A várat az írásos források nem említik, így korszakbeli meghatározásához csak a régészeti kutatás vihet közelebb.

Viszonya a közeli erősségekkel nem tisztázott. Az Éleskő (Dolački grad, Turski grad) várától mindössze 2,5 km-re délkeletre fekvő kisméretű vár szerepére egyenlőre csupán következtetni lehet.

GPS: É 45° 16.950 (45.282501)
K 17° 35.688 (17.594801)

Információk: Skrabutnik települést a legkönnyebben a drávaszabolcsi határátkelőn érhetjük el. Utunkat Donji Miholjacon át, Nekcsén (Nasice) keresztül, Pozsegáig folytatjuk. Pozsegát déli irányba hagyjuk el Crkveni Vrhovci felé.

Mielőtt a helységbe érnék a táblának megfelelően Skrabutnik irányába fordulunk. Ezen a jó minőségű kő zúzalékos úton már a piros kör turista utat követjük. Az elágazástól 800 m-re a jelzés elhagyja az utat, itt kell leparkolnunk. Gornja Vrbova várát, a jelzést követve, 5,5 km gyaloglást követően érjük el. 

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció