Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Gornji Bogicevci - Gornji BogicevciHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega történelmi vármegye - Szent János johannita vár (Gradina Gornji Bogicevci )

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Szent János johannita vár

A mai Gornji Bogićevci délkeleti határában feküdtek a középkorban Sztárcsa és Tornova („Ztharcha et Thornowa”) királyi birtokok, melyek 1328-ban birtokcserével a túrmezei csicsáni birtokért cserébe kerültek a johanniták birtokába. A területtől nyugatra fekvő lesznicai és racessai birtokok már 1312 óta a rend birtokában voltak. Így egy hatalmas területű, egységes birtok jött létre, mely nagy jövedelmet biztosított a rend számára.

A rend Sztárcsa és Tornova megszerzése után az utóbbi birtokon kezdte el  építeni Szent János várát („castrum sancti Johannis”), melyet már 1361-ben említenek a rend priorjának egyik oklevelében. Amikor 1403-ban az akkori prior Bebek Imre fellázadt a királyi hatalom ellen Zsigmond híve Maróthy János macsói bán erővel foglalta el a várat és elűzte onnan a johannitákat, akik Boszniába menekültek. A várat valószínűleg lerombolták a király hívei, mivel ezután már nem említik. Tornova birtoka azonban ezután is a rend kezében maradt egészen a középkor végéig, ahogy az írások 1495-ben és 1507-ben is említik.

Napjainkban Gornji Bogićevci falutól délkeletre a ma Varošinának nevezett mezőn találhatók a johanniták Szent János várának maradványai. A várhelyet a népnyelv ma „Bedem”nek nevezi, amely várfalat jelent. A vár a látványos nagyméretű kettős sáncával, árkával és védőfalaival ma is vonzza a régészeket, és a várkedvelő kirándulókat.

Maga a vár az egyszerű, kisméretű középkori castrumok közé tartozik. Központi része egy 55 x 75 méteres területen fekszik, míg az egész ovális alakú erődítmény átmérője kb. 250 méter. Az eddigi ásatások során sok középkori cseréptöredék került elő.

Források:

Lejla Dobronić: A templomos, a johannita és a szentsír lovagok rendházai, várai és templomai - Zágráb, 1984.
Ratko Ivanušec - Marija Mihaljević: Lokaliteti križarskih utvrda Račeša, Cage – Lješnica, Sv. Ivan Trnava (Gornji Bogićevci)- Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske 39/2015

(fordította: Szatanek József)

 

 

GPS: É 45° 14.944 (45.249069)
K 17° 15.391 (17.256510)

Információ: Gornji Bogicevci települést a Slavonski Brod-Zágráb autópályáról közelíthetjük meg.

Az autópályát az okucsányi (Okucani) lehajtónál hagyjuk el, majd a 4158 jelű útra, jobbra, keleti irányba fordulunk. Gornji Bogicevci helység központjában déli irányba fordulunk.

Az utat, Dél-keleti irányba követve, az utolsó házak után, a földúton haladunk tovább és az első balra tartó elágazáson Észak-keleti irányba fordulunk.

Ez az út, a szántók között, a várterületre vezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció