Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Popovac - PopovacHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega történelmi vármegye - Szombathely vára (Stari grad Subocki )

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Popovac területe már a középkorban is lakott volt. 1231-től ez a vidék a Szencsei család birtoka volt. Ők építtették Szombathely, vagy szlávosan Subocki várát.

A vár alatt fejlődött ki az azonos nevű település, melynek Szent György tiszteletére szentelt templomát említik a középkori források.

A fokozódó török támadások hatására 1540-ben Szencsei Kristóf behódolt a szultánnak. Ennek ellenére nem tudta megtartani birtokait, négy várat át kellett adnia a szultánnak. A török uralom idején pravoszláv lakosság települt le itt. A térség csak 1685-ben szabadult fel a török uralom alól. (Wikipedia)

GPS: É 45° 22.230 (45.370499)
K 17° 2.700 (17.045000)

Információk: Popovac megközelítése a Slavonski Brod-Zágráb autópályán ajánlott. Az autópályát a novszkai (Novska) kijárónál hagyjuk el, majd északi irányba fordulunk a várost elkerülő úton, Lipik, Pakrác irányába.

A 47-es útról a Popovac táblánál keletre fordulunk. Bair helységet elhagyva, a helység vége tábla után közvetlenül egy Dél-Kelet irányába induló földút van. Itt választhatunk parkolóhelyet.

A földúton 200 m után egy elágazáshoz érünk. Itt a baloldali útra fordulva 400 m után érünk a várhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció