Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Novszka - NovskaHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - Újvár (Orešić grad )

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Újvár, (Orešić grad)

Újvár vára a Bród-Szávamente megyei Novszka határában, annak belterületének nyugati szélén, a Lipiket Jasenovaccal összekötő 47-es számú főút keleti oldalán található.

Novszka vidéke 1231-től az 1530-as években bekövetkezett török hódításig a Tibold nembeli Szencsei család birtoka volt. Történelmi források említik, hogy a Szencseiek a törökök elleni védekezés céljából 1532-ben várat építettek ide, melyet a korabeli források Wywar, Vywar, Wyvar, Ujvar vagy szlávosan Novigrad néven említettek.

Azonban néhány év múlva ellenség kezébe került, mivel akkori ura Szencsei II. Kristóf látva, hogy nem tudja megtartani a vagyonát 1540-ben engedett a nyomásnak és négy várát, köztük Újvárt is átadta a szultánnak. A környék leghíresebb erődjének, Kraljeva Velika várának 1544-es eleste után Novszka vidéke is teljesen török fennhatóság alá került.

Újvárat a neves horvát történész egyértelműen Novszkával azonosítja. Ezt megerősíti egy 1539-ből származó dokumentum, amelyben többek között megjegyzik, hogy „Szenchewywar” szilárd anyagból épült. Hogy Újvár a török uralom alatt milyen volt, azt C. de Jode 1593-ban készült színes rézmetszete mutatja, amely Horvátország többi részét mutatja be a 16. század végén történt török hódítások után. Novszka csak 1685-ben szabadult fel a török uralom alól, de ekkora a várnak már nem volt jelentősége. Valószínűleg sorsára hagyták és köveit a környékbeli lakosság az építkezéseihez hordta szét.

A vár a Brestača-pataktól nem messze épült, középső magasított fennsíkja csupán 1–1,5 m-rel emelkedik a környező szántóterület fölé, a központi magaslat körül pedig jól látható védőárok található, amelyet még mindig egész évben víz tölt meg.

Korábban, mielőtt a környező mezőket vízelvezető csatornák szabályozták volna, a vár nagyon mocsaras és nehezen hozzáférhető terepen helyezkedett el. Védőárkát vagy a közeli Brestača-patakból, vagy talajvíz behatolásával töltötték fel vízzel.

A központi magaslat négyzet alaprajzú, körülbelül 60 x 60 m méretű. A tégla falazat nyomai még láthatók a központi magaslat szélei mentén, és a teljes élfelület körülbelül 1,20 métert emelkedik a központi fennsíktól körülbelül 10 m szélességben (116,00 m tengerszint feletti magasságra emelkedve).

A középső fennsík magasított pereme, amely alatt az épületek nyomai láthatók, az erőd nyugati, jobban megőrzött oldalán, míg a keleti oldalon a közelmúltbeli gazdasági épületek felépítése miatt hangsúlyosabb. A védőárok alakja követi a magaslat alaprajzát, szélessége körülbelül 15 méter. A bejárások során az árok mélységét a bőséges víz miatt nem mérték.

A délkeleti oldalt a közelmúltban kissé lesüllyesztették a központi dombhoz való jobb hozzáférés miatt, amelynek nyugati részén gyümölcsöst telepítettek, míg a keleti részt juhtenyésztésre használják. A vár körüli földterületeket intenzíven művelik, és nem lehet biztosan megállapítani, hogy a várat eredeti formájában földsánc védte-e. A korábbi években a vártól nyugatra lévő szántóföldön vas számszeríj nyílhegyeket gyűjtöttek. A szóbeli hagyomány szerint Mária Terézia idejében épülettéglákat szállítottak el erről a helyről.

A helyszínhez vezető út, egykor fontos főút volt, amely a nagy középkori erőd Kraljeva Velika felé vezetett. A vár feltehetően ezt a útvonalat volt hivatott volt védeni.

Források:

Tatjana Tkalčec - Tajana Sekelj-Ivančan: Nizinska utvrda kod Novske/Orešić Grad
(Hrvatska vodoprivreda, rujan 2005. godište XIV, br. 152-153).

Gjuro Szabo - Középkori várak Horvátországban és Szlavóniában - Zágráb, 1920

GPS: É 45° 20.548 (45.342461)
K 16° 57.563 (16.959391)

Információk: Novszka (Novska) megközelítése a Slavonski Brod-Zágráb autópályán ajánlott.

Az autópályát a novszkai (Novska) kijárónál hagyjuk el, majd északi irányba fordulunk a várost elkerülő úton, Lipik, Pakrác irányába. 1200 m után egy jobbra tartó rossz minőségű földútra kell lefordulni és a várnál is vagyunk.

Jelenleg, 2022. márciusában, a várterületen egy tanya van, vigyázzunk a kutyákra!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!