Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ratkovica - RatkovicaHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Ratkovica Árpád-kori vára

A középkori Pozsega megyében, az Orljava mentén található Ratkovica község. Mellette egy dombtetőn kerek, tipikus Árpád-kori nemesi várat ábrázol az 1850-es években készült kataszteri térkép. Okleveles adatainkban nem említik. A területen a Csák nemzetség dobóci ága volt a 13. században birtokos.

Azért érdekes a ratkovicai vár, mert szépen mutatja, hogy ezen az oklevelesen adatolt várakban gazdag környéken is vannak korai, ismeretlen történetű várhelyek. Vagyis Pozsega megye várai sem különböznek az ország más vidékien ismert helyzettől.

Forrás:

Dénes József - Ratkovica Árpád-kori vára - djnaploja.wordpress.com/2014/12/24

GPS: É 45° 13.740 (45.229000)
K 17° 42.642 (17.710699)

Információk: Ratkovica helységet a Zágráb-Slavonski Brod autópályáról célszerű megközelíteni. A Luzani lejárónál hagyjuk el az autópályát és a 49. számú útra fordulunk nyugati irányba. A főút Batrina helységben északra fordul. Mielőtt beérnénk Ratkovica helységbe az útszéli kereszt mögé fordulunk. Az autót itt hagyhatjuk.

Innen északi irányba indulunk és a földúton haladva megkerüljük a várdombot, majd a gerincen felsétálunk a várhoz. Az út a kereszttől a várig 1 km. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!