Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Migalóc - MigalovciHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega történelmi vármegye - Migalóc (Knezsevc) vára (Migalovci gradina)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Huszár Balázs egyik vára

Sajnos egyelőre a “szakmájára” utaló nevén kívül csak annyit tudok a címszereplőről, hogy az 1471. évi XXIX. törvénycikk elrendelte két Pozsega vármegyében lévő vára: Ferklevc és Knezsevc lerombolását.............

Jó példa arra, hogy szerencsés körülmények között még az erdőben lévő várhelyek is érzékelhetőek műholdas, vagy akár drónfelvételeken is. A képen olvasható Migalóc felirat arra utal, hogy Migalovci felől célszerű megközelíteni a Bródi-hegységben (horvátul Dilj-gora) található várhelyet.

Határilag eredetileg Knezsevchez (horvátul Kneževac) tartozhatott, hiszen a hegy mindkét oldalán látható patakok oda tartanak. Tehát ez lesz Knezsevc “egyadatos” vára. Mérete, kb. 30 x 22 m-es védett területe és elhelyezkedése alapján Árpád-kori lehet. Huszár Balázs alighanem csak újrahasznosította, nyilván engedély nélkül s aztán ezért rendelték el törvényben a lerombolását.

https://djnaploja.wordpress.com/2022/08/11/huszar-balazs-egyik-vara/

GPS: É 45° 19.470 (45.324501)
K 18° 1.674 (18.027901)

Információk: Migalóc megközelítéséhez Drávaszobolcsnál lépjük át a határt. Délfelé haladunk Nekcséig (Nasice), majd Dél-nyugatnak áthaladunk a Krndija hegységen. A hegy déli oldalán, az útelágazásnál, Bród (Slavonski Brod) felé megyünk tovább.

Migalóc (Migalovci) helység déli végében, a temetőnél fordulunk az erdőgazdasági útra. Ezen 4 km után, a szerpentint elhagyva, a második bal kanyar közelében hagyjunk autónkat. A kanyarból délfelé indulva, földúton kb. 600 m után érünk a várhoz.

A várterület erősen bozótos, csak egy pár év múlva ajánlott felkeresni.

 

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció