Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Gradište Crkvari - Gradište CrkvariHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce történelmi vármegye - Szent Lőrinc templom (Crkva Sveti Lovre )

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Crkvari, Szent Lőrinc templom

Egy különálló dombon, mély védőárokkal körülvéve, ahonnan jó kilátás nyílik a környező síkságra, áll a Szent Lovra kis kápolna. Alapvetően gótikus stílusban épült, később barokk átépítése felkeltette a szakemberek érdeklődését. A dombon 555 sírt vizsgáltak meg. Négy alapvető temetkezési időszak különböztethető meg: a modern (XVI-XVIII. század második fele) nagyszámú kisgyermek-, csecsemő- és újszülött temetkezéssel, majd a 15. és 16. század eleji késő középkori sírok fiatalabb szakasza, majd a késő középkori sírok régebbi szakasza (13 .-14. század) és kora középkori sírok és a fejlett középkori sírok (XI-XIII. század). A kutatások kivételes adatokkal szolgáltak a középkor és a modern kor több évszázada során az ilyen helyen eltemetett lakosság temetkezési szokásairól, viseleteiről, egészségi állapotáról és betegségeiről.

Crkvari  egy késő román stílusú, valószínűleg kisebb szakrális épületből kora gótikus egyhajós csarnoktemplommá nőtt. Később nagytemplommá bővítették, nyugati homlokzatán erős toronnyal, amelyet fa palánk és mély védőárok vett körül. A késő középkor legvégén és a kora újkor elején a templom, nyilvánvalóan a török ​​pusztítások miatt, elvesztette jelentőségét, és egy kis késő gótikus épületté alakult át, amelynek északi oldalára sekrestye került. A templomot a temetővel a késő középkor végén kőkerítés vette körül. A 18. században a késő gótikus templomot ismét kissé bővítették, és az épület egy kisebb kápolna formáját öltötte, ahogyan a mai napig megőrizték. 

GPS: É 45° 30.990 (45.516499)
K 17° 56.040 (17.934000)

Információk: Crkvari helység megközelítéséhez Drávaszabolcsnál lépjük át a határt. Déli irányba Nekcséig (Nasice) az 53. számú utat követjük. Nekcsétől nyugati irányba fordulunk, Raholca (Orahovica) felé. Fericanci helység után délnek fordulunk Stara Josava irányába.

Stara Josavát elhagyva, még Crkvari helység előtt, déli irányba fordulunk a temetőbe.

 

A temető felett találjuk, a védőárokkal, sánccal körülvett, Sveti Lovre (Szent Lőrinc) templomot.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció