Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Krajiska Kutinica - Krajiska KutinicaHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös vármegye - Berstyanóc vára (Utvrda Bršljanac)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A vár a 13. században épült, először 1316-ban említik amikor tartozékaival együtt Károly Róbert király mint a hűtlen Monoszlói Péter birtokát Babonics Iván horvát bánnak adományozta. Hamarosan az erőd melletti területeket elválasztották a gracsenicai uradalomtól és létrehozták a berestyóci uradalmat. Az uradalom területi nagyságát tanúsítja az a tény, hogy hét helyen fizettek útvámot benne. Az uradalomhoz hét falu tartozott. 1363-ban egy bizonyos Latko birtoka lett, amiért viszonzásul Lajos királynak Ključ várát adta. A birtokbalépés után elkezdte használni a Berestyóci előnevet. Később az 1430-as évekig a Treutel család volt a birtokosa. Ezután Pratha Iváné és Miklósé volt előbb zálogként, majd királyi adományként, akik a várról vették előnevüket. 1540-ben elfoglalta a török és kiindulási pontként használta más monoszlói erődítmények meghódítására. Az oszmánok távozása után elveszítette korábbi jelentőségét. Már nem használták, elhanyagolták és romlásnak indult.

A vár ma már teljesen romokban áll, egykori négyszögletes alaprajza csak fővonalakban ismerhető fel. A várat egykor mély várárok és sánc övezte. Előtte egy hengeres torony állt, szintén árokkal övezve. Bejárata délről egy hídon át vezetett. A kápolnától gyalogösvény és földút is vezet a romokhoz. A várnál 2012-ben kezdődtek a régészeti feltárások dr. Tajana Pleše irányításával. A megőrzött falak szerint feltételezhető, hogy a hegyvidéki vár egy dombon állt, amelyet védőárokkal vettek körül, amely felett a déli oldalon egy hídon át volt a bejárat. Az ásatások feladata a további részletek tisztázása.   

Forrás: Wikipédia, Stela Kos – Silvija Pisk: Moslavačke srednjovjekovne utvrde kroz povijest i legende Pu, 2013


GPS: É 45° 37.272 (45.621201)
K 16° 47.364 (16.789400)

Információk: Berstyanóc várát Kutina felől lehet megközelíteni. Kutinát a Letenye-Zágráb majd a Zágráb-Slavonski Brod autópályán érjük el.

Kutinánál északi irányba megyünk Krajiska Kutinica helységbe. A helységet északi irányba hagyjuk el és az erdészházig haladunk aszfaltozott úton.

Az erdészház előtt keletre kanyarodunk az erdészeti útra. Ezen az úton a berstyanóci kolostor helyén kiépített emlékhelyig megyünk, itt parkolunk.

 

Az emlékhelytől indul Észak-nyugati irányba az a földút melyen 20 perc alatt érünk a várhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció