Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ŐriszentpéterMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A templom a XIII: században épült. A XVI. század közepén erősítették meg, várként az első említése 1549-ből származik. Palánkok közé döngölt agyag és téglafal védte, a templomépülettől pedig 10 - 15 m-re egy 2 m mély árok futott körbe. A téglafalatis a palánkhoz hasonlóan készítették: két vékonyabb téglafal közé agyagot döngöltek. Tudunk arról is, hogy 1643-ban Batthyány Ádám szerint Őriszentpéteren " az két kapu fölibe górék kívántatnak ". A két kapu említésével egybevág egy 1653-as adat, mely szerint" mind a két palánk kerítés igen rosszul vagyon, sok helyt az ember is kimehet rajta." Ezek szerint valószínűsíthető, hogy itt két vár volt: magát a templomot kerítő palánk és egy külső - huszár - vár 1 - 1 kepuval. Egy 1640-es forrás szerint az őrsége, azaz 50 hajdú és 15 huszár a faluban lakott, csak veszély, illetve szolgálat idején tartózkodott a várban.

/Tolnai Gergely/

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 50.900 (46.848331)
K 16° 24.125 (16.402082)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció