Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lónya - Breznicki HumHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd történelmi vármegye - Hum (Tvrđava na Humšćaku )

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Darko Antolkovic, 2016-ban közzétett cikkében az alábbiakat említi (Google fordításban, magyarosítva): 

 

Bár a Varasdtól délnyugatra fekvő Humščak-dombot 2001-ben régészeti lelőhelyként jegyezték fel, az ásatásokkal kezdődő kutatásokat csak 2010-ben kezdték meg. Az alapos terepbejárások indíttatását a Hum-on található erődítésről szóló feljegyzés adta. (…)

A kelet-nyugati irányú, 370 m magas erdős Humščak uralja a tájat. A domb több mint 70 méterrel a környező terep és az első lejtők fölé emelkedik. Kiváló stratégiai helyzete van. (…)

A Humščak stratégiai helyzete és morfológiai adottságai is rámutattak régészeti potenciáljára, ezért 2001-ben megtörtént az első domborzati felmérés, amely bizonyos felszíni leleteket rögzített, de ezeket akkor még nem határozták meg kronológiailag, mert nem volt elegendő adat. (…) 

Az ásatások egy fából készült épületet tártak fel, amelynek azonban még nem ismert sem magassága, sem alaprajza. Arra, hogy valóban fa szerkezetről van szó, a nagyszámú felfedezett, különböző hosszúságú és alakú fejű kovácsoltvas szög alapján lehet következtetni. (…)

A feltárási területen feltárt épületszerkezetek töredékesek, rendeltetésük egyelőre nem tisztázott, de jól látható, hogy mind egy időben működtek. A feltárásra került kőfal   2 m hosszú, kb. 65 cm széles és kb. 60 cm magas sárgás habarccsal kötött, törött helyi mészkőből épült. (…)

A kutatási területen téglák is kerültek elő. Egyik sem ép, így a teljes méretek nem határozhatók meg biztosan (a szélesség egyenetlen, 12-14,5 cm, vastagsága 6,5 cm). A késő közép- és kora újkori épületekből származó téglák leletei, valamint az egyenetlen méretek viszonyának összehasonlítása alapján kisebb eltérésekkel még mindig meg lehet határozni a Humščakban használt tégla valószínűleg legelterjedtebb formátumát (12. ). Ezek 6,5 cm × 12-13 cm × 26-28 cm méretűek lehettek. (…)

A feltárt kerámia leletek viszonylag vékonyak, aljuk lapos, szélei többszörösek, néha lekerekítettek. Az edények színe sötétszürke-fekete vagy enyhén világos és szürkésbarna. (…) 

 

Forrás: https://darkoantolkovic.wordpress.com/

https://darkoantolkovic.wordpress.com/2016/12/13/od-biljeske-jednoga-povjesnicara-do-arheoloskoga-nalaza/

 

GPS: É 46° 7.338 (46.122299)
K 16° 16.440 (16.274000)

Információk: Breznicki Hum helységet a Letenye Zágráb autópályán közelítjük meg.

A várhoz a helységet északi irányba hagyjuk el, Gornji Hum településrész irányába.

A település északi részén a vízművek elzárt területéig megyünk és itt parkolunk.

Az elzárt területet délről megkerüljük és észak keleti irányba megyünk amíg egy az erdő felé tartó utat nem találunk. Ezen az úton észak-észak-nyugati felfelé haladva érünk a várterületre.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció