Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BlagusaHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Blagusa vára (Kaštel Blaguša)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Blagusa vára

A középkori Blagusa-kastély maradványai Gradišče hegy tetején kereshető fel. Az erdőben találhatóak az erőd maradványai, sánc és árok, valamint egy szabálytalan kör alakú, kb. 20 m hosszú és kb. 13 m széles magasított rész, amelyen torony állhatott. Az elővár, a központi dombtól keletre, körülbelül 50 méter hosszú és 30 méter széles, és nagy valószínűséggel palánkkal védték.

A történeti források a Blagusa nevet először 1217-ben említik, míg magáról a castrumról az első adatok 1287-ből származnak, amikor Blagusa Mártont név szerint említik, majd 1261-ben. mint a zágrábi egyházmegye tisztviselője. Egy 1290-ből származó iratból tudjuk, hogy Medvedgrad és Blagusa a zágrábi püspök birtokában van. A várról 1470-ből van az utolsó ismert adatunk, amikor azt elhagyták.

Forrás: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - ARHITEKTONSKI FAKULTET - ZAVOD ZA URBANIZAM, PROSTORNO PLANIRANJE I PEJSAŽNU ARHITEKTURU - STUDIJA ZAŠTITE I PREZENTACIJSKOG POTENCIJALA ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA KUZELIN I BLISKIH ARHEOLOŠKIH NALAZIŠTA

GPS: É 45° 56.572 (45.942860)
K 16° 7.429 (16.123817)

Információk: Blagusa várához a Letenye-Zágráb autópályán juthatunk el. Az autópályát Popovec lehajtónál hagyjuk el, majd Északi irányba fordulunk.

Soblinec településen, Észak.nyugati irányba fordulunk, Máriabeszterce irányába. Vurnovec, Prepustovec településeken keresztül érkezünk Blagusába.

A helységet északi irányba hagyjuk el és addig megyünk amíg egy jobbra leágazó földutat nem találunk. Az elágazás után a híd környékén parkoljuk.

Ezen az úton menjünk a gerincig, itt balra, Nyugatra fordulva már a várterület hosszan elnyúló sáncszerű része alatti ösvényen a felsővárba sétálunk.

A várterület szabadon bejárható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció