Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kebel - KebelHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd vármegye - Kebel (Stari grad Kebel (Cubul))

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Stari grad Kebel (Cubul)

forrás: darkoantolkovic.wordpress.com, google fordítással, magyarosítva

Ezt az erődöt először és egyetlen alkalommal említik dokumentumok IV. Béla király idejében az azonos nevű nemesi birtok székhelyeként.

Alakja alapján Kebel (Cubul) erődítményként is meghatározható  un. motte. Építésének ideje a XIII. század.

Ellentétben Križanic-al, melynek kivételes stratégiai pozíciója volt, Cubul, Ivančica  déli lejtőinek dombjai és erdői között rejtőzött, és csak akkor volt látható, ha beléptünk a Kebela-patak rejtett kis hegyi völgyébe, ahol a mostani falu található. Helyzetének védettségéből adódóan ez az erőd nem játszott jelentős szerepet Hrvatsko Zagorje védelmében, de menedéket nyújthatott a helyi lakosságnak hirtelen katonai veszély esetén, mivel közvetlen vizuális kapcsolatban volt a szomszédos Križanić-al, kevesebb mint 2 km távolságra. 

Cubul nemesi város maradványai a Gradac nevű meredek domb tetején találhatók, amely mintegy 76 m-rel emelkedik a Bedekovcina melletti Kebel falu fölé.

(Forrás: dr.sc.K.Regan - Medieval defensive structures of the Krapina river basin, Journal KAJ 1-2 / 2013.) Https://darkoantolkovic.wordpress.com/2015/03/16/srednjovjekovne-obrambene-gradevine -porjecja- krapine-ii /

GPS: É 46° 4.350 (46.072498)
K 15° 57.936 (15.965600)

Információk: Kebel helység megközelítése a Letenye-Zágráb autópályáról ajánlott. A komini lehajtóról Konjscina, Zlatar Bistrica útvonalon Bedekovcina településre érünk. Itt Észak-nyugati irányba hagyjuk el a települést, a 2167-es úton Kebel helységbe érünk.

Kebel helység központjából Északi irányba megyünk a gerincen levő üdülőházakhoz. A gerincre érve, déli irányba fordulunk a házak között és 100 m után a kis várhelyen vagyunk.

GPS használata ajánlott!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció