Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ZlatarHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd történelmi vármegye - Zlatar (Utvrda Zlatar)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Utvrda Zlatar

forrás: darkoantolkovic.wordpress.com, google fordítással, magyarosítva

A zlatari erődítményt is először és egyetlen alkalommal említik közvetlenül is várként (castelli in campo Zlathariensi). 

1582-ben Rudolf horvát-magyar király egyik iratában, mellyel megerősíti annak tulajdonjogát, Gašpar Bojničićnak, a Šipron nevű kúpos dombot, ahonnan jó kilátás nyílik az egész Zlatarsko poljára. 

A domb teteje tulajdonképpen egy szabálytalan négyszög alaprajzú lapos fennsík, amelynek közepén egy mesterséges földhalom emelkedik. Alaprajza szinte megegyezik a fennsíkkal, melynek szélétől mindkét oldalon megközelítőleg négy méter. 

A terep alakulatokból ítélve a Shipron-hegy teljes teteje elég nagy volt ahhoz, hogy helyet adjon egy négyzet alakú védőtoronynak, amelyet minden oldalról palánk véd. 

(Forrás: dr.sc.K.Regan - Medieval defensive structures of the Krapina river basin, Journal KAJ 1-2 / 2013.) Https://darkoantolkovic.wordpress.com/2015/03/16/srednjovjekovne-obrambene-gradevine -porjecja- krapine-ii /

GPS: É 46° 4.950 (46.082500)
K 16° 4.356 (16.072599)

Információk: Zlatar helység megközelítése a Letenye-Zágráb autópályáról ajánlott. A komini lehajtóról Konjscinán keresztül Zlatar Bistrica településre érünk.  A helységbe érve Északi  irányba hagyjuk el a települést.

Zlatar helységbe érve a várhely messziről látható. A várhelyen keresztet állítottak fel, mely aszfaltos úton megközelíthető.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció