Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Planina Donja - Planina DonjaHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Gradišće (Gradišće - Planina Donja / Kašina)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

forrás: darkoantolkovic.wordpress.com, google fordítással, magyarosítva

Gradišće - Planina Donja / Kašina

Helyszín koordinátái: 45.92676, 16.1058. Magasság: 332 m tengerszint felett.

Fekvése: a Bielek-patak felett, a Gradec telephellyel szemben, a Gradišće-hegyen.

Történelmi korszak: késő középkor.

A lelőhely típusa: erődítmény; föld-fa erőd (kastély).

Rövid leírás: A Gradišće lelőhely Kašina településtől kb. 2,5 km-re északnyugatra, a Gradišće dombon található, ettől északra egy mély, keskeny völgyben folyik a Bielek patak, amely egy kilométerrel keletre ömlik a Kašina patakba. Középső földdombból álló, föld-fa kerek erődítmény, amelyet védőárok és földsánc vesz körül. A terep formája egyértelműen jelzi, hogy erődítményről van szó. A vár a kör alakú erődítmények típusába sorolható, mérete 90 x 80 m. Valószínűleg fából és földből épült, mert nincsenek rajta romok, kő és egyéb építőanyagok nyomai. (A Kuzelin régészeti lelőhely és a közeli régészeti lelőhelyek védelmi és bemutatási potenciáljának tanulmányozása, 2015. Prigorjei Múzeum)

 

GPS: É 45° 55.633 (45.927223)
K 16° 6.327 (16.105455)

Információk: Planina Donja helység megközelítése a Letenye-Zágráb autópályáról ajánlott. A popoveci lehajtóról Északi irányba fordulunk, majd Marija Bistrica felé kanyarodunk a 29-es számú útra. Kasina települést elhagyva, Nyugati irányba kanyarodunk Planina Donja település felé. Amint a településre érünk a buszfordulónál parkoljunk.

Parkolást követően a buszforduló melletti kis parkon keresztül, Dél-keleti irányba fordulunk. Mielőtt az út a kis hídra vezetne egy földutat találunk melyen Keleti irányba megyünk tovább. A patakon átkelve tovább megyünk míg egy kis méhészetet nem találunk. A méhészetet keletről megkerülve, a mezőn egy alig látható úton megyünk tovább, mely az erdőbe már jól követhető, felmegyünk a gerincre. A gerincen tovább haladva érünk a szép várhelyhez, mely szabadon bejárható és fényképezhető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció