Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vugrovecz - Gornji VugrovecHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Ugra vára (Kaštel Vugra)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Vugrovec név eredetére két, jól ismert elmélet létezik. Mindkettő egyetért abban, hogy Vugrovec nevét az Ugrin névről kapta, de ennek eredete vitatott. Az egyik elmélet szerint az Ugrin magyar személynévből származik, míg a másik szerint Ugrin a régi horvát Kukar törzs zsupánja volt. Eszerint Ugrin egyike volt annak a tizenkét horvát nemesnek, akikkel 1102-ben Kálmán király megkötötte a szerződést a Magyar és a Horvát Királyság egyesítéséről. A település nevének első írásos említése praediumként Imre királynak egy 1201-ből származó oklevelében történt, melyben a zágrábi püspökség itteni „Ugra” nevű birtokát említi „predii Vgra” alakban. Ugrán a 13. században Timoteus zágrábi püspök várkastélyt építtetett, melynek várnagya egy bizonyos Paris nevű nemes volt. Róla kapta a nevét a település egyik része, mely a régi térképeken Paruševina, illetve Paruževina néven szerepel. (Forrás: Wikipédia)

 

forrás: darkoantolkovic.wordpress.com, google fordítással, magyarosítva

Kaštel Vugra - Vugrovec Gornji

Elhelyezkedés koordinátái: 45.89329, 16.09959. Magasság: 340 m tengerszint felett.

Fekvés: Medvednica déli lejtőjén, a mai Gornji Vugrovec hegyi menedékháza felett, egy hosszúkás és keskeny domb legmagasabb pontján, amely kb. 60 méterrel a Vugrovec patak fölé emelkedik.

Történelmi korszak: késő középkor

A lelet típusa: erődítmény (föld-fa vár).

Rövid leírás: A középkori Castrum Vugra vár maradványai mintegy 60 méterrel a Vugrovec patak fölé emelkednek. A délkelet felől legkönnyebben megközelíthető domb teteje tulajdonképpen egy hosszúkás síkság, melynek közepén egy  ovális domb emelkedik, amelyet koncentrikus kettős védőárok és sáncok vesznek körül. A kastély méretei: 140 x 80 m. Magán az erődön nem észleltek építőmaradványok felszíni nyomait, mint például kő vagy tégla, feltételezhető, hogy az erődöt fából és földből építették. (A Kuzelin régészeti lelőhely és a közeli régészeti lelőhelyek védelmi és bemutatási potenciáljának tanulmányozása, 2015. Prigorjei Múzeum)

 

GPS: É 45° 53.592 (45.893200)
K 16° 5.988 (16.099800)

Információk: Ugra várát, Gornji Vugrovec települést a Letenye-Zágráb autópályán lehet megközelíteni. Az autópályát Popovec lejárónál hagyjuk el, majd Déli irányba fordulunk. Popovec helységben fordulunk Markovo Polje felé Észak-nyugati irányba.

Markovo Poljét Északi irányba elhagyva egy V alakú útkereszteződéshez érkezünk, itt balra tartunk Kucanec felé.

Kucanecet elhagyva előbb Donji majd Gornji Vugrovecbe érünk. 

A településen belül a hegyi menedékház udvarára érkezve parkoljunk.

A menedékház fölött a várterület szabadon bejárható, fényképezhető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció