Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szelnica - Gornja SelnicaHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd történelmi vármegye - Zsidovina vára (Stari grad Židovina)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Zsidovina vára (horvátul: Židovina) egy várrom Horvátországban, a Zlatarhoz tartozó Gornja Selnica település határában.

Gornja Selnicától 3 km-re északra, az Ivaneci-hegység egyik 692 méter magas hegycsúcsán találhatók romjai.

Zsidovinát 1587-ben II. Rudolf oklevelében említik először, melyben egyebek mellett ezt a várat a komori Bedekovich családnak adományozza. A családi vagyon három testvér (István, Miklós és Lajos) közötti megosztásakor a birtok Lajosnak, a család zsidovinai ágának alapítója tulajdonába került. Ekkor a vár már nagyon rossz állapotban volt. Utolsó birtokosaként egy bizonyos Zabavnikot említenek, aki falait lerombolta. Az egykori vár helyén találtak épületrészeket és késő középkori kerámiatöredékeket, amelyek lehetővé teszik a vár építése pontosabb időpontjának meghatározását.

A vár egy 692 méteres, meredek oldalú magaslat tetejét foglalta el, melyet csak a nyugati oldalról lehetett megközelíteni. Erről az oldalról egy széles árok védte, melyen át valószínűleg csak egy felvonóhídon lehetett a várba bejutni. Az árkon át egy 40 méter hosszúságú keskeny fennsíkra jutunk, melynek közepén egy 11-szer 9 méteres, téglalap alaprajzú lakótorony állt. A torony nyugati és keleti részén elhelyezkedő terep elrendezése alapján úgy tűnik, hogy a hegytetőt paliszádokkal zárták körül.

Forrás: Wikipédia, Branko Nadilo:Ostaci utvrda na jugozapadnim obroncima Ivanščice (A Građevinar horvát építészeti folyóirat 2003. évi 12. számában)

GPS: É 46° 10.182 (46.169701)
K 16° 8.388 (16.139799)

Információk: A beleci turistaházhoz vezető út a Belec váránál leírtak szerint. A turistaháztól 2 órás túra jelzett úton.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció