Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kistanje - KistanjeHorvátországDalmáciaDalmácia vármegye - Troszenj vára (Trosenj grad (Čučevo))

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Kistanje, Trosenj vára

A vár helyén már ősidők óta erődítmény állt, ahol különböző korokból (prehisztorikus kor, bronzkor, római kor) származó leleteket találtak. Építésének idejéről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A vár a nagyhatalmú horvát Šubić család tulajdonában állt, akik a Krka-folyó egész jobb partján elterülő vidék urai voltak. Abból a célból építették, hogy felügyeljék és ellenőrizzék a folyón átívelő, kiemelt stratégiai fontossággal bíró hidat. A várat 1522-ben foglalta el a török sereg, akik őrséget helyeztek el benne és egy hengeres tornyot is építettek. A két várat összekötő hidat 1649-ben az uszkókok lerombolták. 1686-ban a Velencei hadsereg lerohanta a vidéket és elűzték a törököket. Ekkor a vár nagy része megsemmisült.(Wikipedia)

GPS: É 43° 58.788 (43.979801)
K 16° 1.530 (16.025499)

Információk: Trosenj várának megközelítése a Zára(Zadar)-Szibenik(Sibenik) autópályáról lehetséges. Az autópályát a Pirovac lehajtónál hagyjuk el, majd Észak-keleti irányba megyünk Kistanje településig. A település Északi kijáratánál jobbra, keltnek fordulunk egy keskeny aszfaltos útra. Ezen megyünk Karanovici településrész keleti végéig, ahol a fügefák alatt parkolhatunk. Innen gyalog megyünk tovább Dél-keletnek, az első kereszteződésben Észak-keletnek fordulunk, ez az út kivisz a Krka meredek partjára. Itt Dél-keletnek fordulunk és az utat követve Trosenj várához jutunk. A vár szabadon bejárható és fényképezhető, de vigyázat a szakadékra!!!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!