Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bogatic - BogaticHorvátországDalmáciaDalmácia vármegye - Bogocsin vár (Bogočin (Vilin grad))

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

A Krka kolostortól két kilométerre lefelé, a Krka bal oldalán, Bogatići Prominski faluban, a Promin oldalán találhatók a Bogočin erőd maradványai.

A néphit szerint egykor pogány áldozatokat mutattak be az isteneknek (bogo-chini), innen ered a neve is. A Krkáról szóló leghíresebb legenda Bogočin köré fonódik, amely egy apa, egy Bogoje nevű herceg és fia, Bogdan szerencsétlen történetét meséli el.

Nem ismert, hogy Bogočin mikor épült és ki építette. Valószínűleg a Nelipić család erődítményeinek védelmi rendszerének része volt. A falazás és az építés módja szerint a 13. vagy 14. századra tehető. Az írott források először 1486-ban említik az erődöt (Bogocsin néven). A Martinušić nemesi családot a Bogočin-erőd első ismert uraként említik. Az erőd szabálytalan kör alakú, körülbelül 30 x 32 méteres. Az északkeleti oldalon rendesen faragott kövekkel falat emeltek, melyben a főajtó, amelyen keresztül lehetett bejutni az erőd belsejébe, melyben egy ismeretlen rendeltetésű négyszögletes épület maradványai találhatók. Az erődöt 1522-ben hódították meg a törökök, és valószínűleg lerombolták. Bogočinba egyetlen, jól megőrzött, középkori út vezet, az erődöt függőhídon keresztül lehetett megközelíteni. Az erőd lábánál a 16. században vízi fűrészmalmok működtek, amelyek a Martinušić család tulajdonában voltak.

Forrás: https://np-krka.hr/stranice/bogo%C4%8Din-newsletter/240/hr.html

GPS: É 43° 57.312 (43.955200)
K 16° 0.294 (16.004900)

Információk: Bogocsin várának megközelítése a Zára(Zadar)-Szibenik(Sibenik) autópályáról lehetséges. Az autópályát a Skradin lehajtónál hagyjuk el, majd Észak-keleti irányba megyünk tovább Dubravica, Rupe településen keresztül. Ezek után átmegyünk a Krka folyón és a túlparton Északi irányba fordulunk Bogatic település irányába. Bogatic  Skarin településrésznél elhagyjuk a keskeny főutat és Nyugati irányba fordulunk a házak között. Az utolsó háznál parkoljunk.

Innen már gyalog megyünk egy jól látható földúton, majd ez is megszűnik, de az irányt tartva a folyó felé, kijutunk a sziklaperemre.

A peremet követve Észak felé menjünk tovább amíg egy szűk kis ösvényt nem találunk, mely lefelé vezet. 10 m után a várhoz vezető régi útra érünk.

 

Ezt kell követni, majd miután megszűnik, a keskeny gerincen tovább míg a várterületre nem érünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció