Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Turócliget - HájSzlovákiaFelvidékTuróc történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Turócliget (szlovák nevén: Háj) egy kilométerre keletre fekszik Stubnyafürdő fürdőhely központjától.

Írásban először 1264-ben bukkant fel a neve – a régi szláv Hoi, Háj ligetes helyet, tisztást jelent –, 1493-ben a Háji család birtoka volt a község, 1532-ben pedig ugyancsak Körmöc kezére jutott. A források szerint 1496-ban halastó volt és sörfőzde működött a közelében, a falu bíráját 1544-ben nevezi néven levél; abban az évben tizenegy háztartását írták össze. Aztán 1715-ben már huszonkét család lakta, fuvarozással, ács- és kőművesmunkával foglalkoztak, a határban mészkövet bányásztak.

A ma négyszázhatvan fős lakosságú, de fogyatkozó település szélén találjuk az 1454-ben épült római katolikus plébániatemplomot. Titulusa Szent Kozma és Damján ókori orvos vértanú szentek. Túlnyomó részben gótikus formajegyeket mutat az épület, a 17. században megújították, 1671-ben és 1720-ban részlegesen renoválták. A tekintélyes vastagságú nyugati toronyhoz széles hajó csatlakozik, bonyolult külső-belső részletekkel, hol egy csúcsíves átjáró, hol egy késő gótikus ablak látható. Kívülről pillérek támasztják a keleti végfalat. Két újkori felújításának emlékét kőbe vésték a tót atyafiak: MDCCCXXX és 1968. A templom berendezése 17-18. századi.

https://www.magyarhirlap.hu/kultura/Vertanu_szentek_temploma

 

GPS: É 48° 51.862 (48.864361)
K 18° 52.901 (18.881689)

InformációkTurócliget (szlovák nevén: Háj) egy kilométerre keletre fekszik Stubnyafürdő fürdőhely központjától. A település Észak-nyugati szélén találjuk az 1454-ben épült római katolikus plébániatemplomot.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció