Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ŐrtilosMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Zrínyi-Újvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

A Kanizsával szembeni végvári lánc legfőbb hiányossága az volt, hogy a kiskomári vár és a Dráva közötti térségben a török szabadonmozoghatott Kanizsa irányába, ugyanis a légrádi őrségnek a folyón való átkelés bizonyos időszakokban nagy problémát okozott.

A kanizsai vár utánpótlási vonalainak veszélyeztetésére, sőt egy Kanizsa ellen indítandó komolyabb támadás hídfőjének szánta Zrínyi Miklós azt a kakonyai átkelő térségében megépített erődítményt, melyet Zrínyi-Újvárnak nevezett.

1661-ben minden engedély nélkül kezdte meg török területen a hídfő építését, melyet a török támadások és a császári-királyi ellenkezés dacára is befejezett. Az erődítmény elkészülte után Kiskomár és Zrínyi-Újvár között valamennyi utánpótlási vonal ellenőrizhetővé vált. A zrínyi-újvári erőd tette lehetővé 1664 januárjában, hogy a Zrínyi Miklós és a Julius Hohenlohe vezette sereg végrehajthassa a híres téli hadjáratot, majd ezt követően a Kanizsa elleni ostromot. A sajnos késedelmesen elkezdett hadművelet balul sikerült. A nagyvezér felmentő serege elűzte az ostromlókat Kanizsa alól, a törökök elfoglalták és lerombolták Kiskomárt és Zrínyi-Újvárt is.

A végvárvonal ellenálló képességének egyetlen próbája ez a hadjárat volt. Míg a Montecuccoli által rosszul megépítettnek tartott Zrínyi-Újvár csak hosszadalmas ostrom után került török kézre, addig a Kanizsa elleni főkapitányság keleti szárnyának kulcserődje, Kiskomár három nap alatt elesett. Egerszeg, Kapornak, Kemend őrsége elmenekült, a pölöskeiek mindhalálig helytálltak. A jól megépített Egervár is csak pár napig állt ellen. A várak a vasvári béke után újjáépültek, kivéve a Kanizsára legveszélyesebb Kiskomárt és Zrínyi-Újvárt, melyek felépítésének tilalmát a vasvári békében a töröknek sikerült kicsikarnia.

/Vándor László, in: Zala megye 1000 éve/

GPS: É 46° 19.418 (46.323631)
K 16° 52.693 (16.878218)

INFORMÁCIÓK:A beleznai vasútálomástól jelzett út vezet a kb 300 m-re délre levõ várhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció