Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rupe - RupeHorvátországDalmáciaDalmácia történelmi vármegye - Rog (Rogovo)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Rog vagy Rogovo vára a Krka medre fölé magasodó 101 méter magas sziklán állt.

Nem volt különösebben erős vár, de fekvése miatt ha őrsége jól el volt látva élelemmel egy egész hadsereg sem tudta elfoglalni. A vár csak egy sziklás szakadék felett átívelő hídon át volt megközelíthető. Északról a Krka száz méteres szinte függőleges mélységű medre határolta, melyhez a keleti oldaltól meredek lépcsőfokokkal lehetett lejutni. A vár szélessége 24 méter, hosszúsága 33 méter volt, falai két méter szélesek voltak.

A várból mára szinte semmi sem maradt, de a romok között talált márvány töredékek kétségtelenné teszik, hogy egykori birtokosai pompás lakhelyet építettek benne.

Forrás: Wikipedia

GPS: É 43° 52.722 (43.878700)
K 15° 56.544 (15.942400)

Információk: a Zára-Sibenik autópályát Szkradinnál hagyjuk el. A lehajtó után Szkradin irányába fordulunk, majd a várost Északi irányba hagyjuk el. Az úton Rupe helységbe érünk. Rupét Északi irányba hagyjuk el. A szerpentin után 1 km-rel egy mellékúthoz érünk, erre visszafordulva Dél-keleti irányba megyünk 4 km-t. Itt az autóval járható út véget ér egy visszafordulóval, itt parkoljunk. Az út tovább megy egészen a szakadékig. A várhelyen egy kilátót építettek ki.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció