Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Garcsin - GarčinHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - Vár (Stari grad Gardun)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Garcsin várának maradványai a Dilj-hegység déli lejtőin, Surevica településrésztől északnyugatra, a mai Garcsin falu közelében találhatók.

A lelőhelyet ma a helyiek Gardunnak hívják. Garcsin középkori várának („castellum Garchyn”) maradványai összefüggnek a középkori Szent Péter templom közeli helyével, amely a Gardun-hegy lábánál található, azon a helyen, ahol Dilj lejtői a Száva síksága felé néznek. A várhely és a templom egyaránt erdőterületen található, mely a mai Mária-szentély és a „Grabovac” nevű zarándokhely közelében fekszik.

A középkori vár maradványai a kelet-nyugati irányú hegynyúlványon, 206,7 m magasságban helyezkednek el. A várhely a terepalakzatok és az építőanyag-maradványok (kő- és téglatöredékek) fellelhető régészeti leletei alapján határozható meg. A vár teljes komplexuma mintegy 110 x 90 m-es területen terül el. Egy nagy, négyzet alaprajzú középső magból állt, amelynek lekerekített sarkai voltak. A vármagtól nyugatra egy hosszúkás, 7-10 méter széles észak-déli irányú barbakán állt. A barbakántól nyugatra találhatók a vár nyugati falának maradványai, melyek körülbelül 5 m szélesek, és amelyeket egy 7-9 m széles szakadék választ el a barbakántól. A vár déli irányú komplexumát valószínűleg palánkfal övezte. Központi része három egységből állt. A mag északkeleti oldalán egy kör alakú alaprajzú, körülbelül 4 vagy 5 m átmérőjű gödör található, amely feltételezhetően egy északkeleti félkör alakú toronynak maradványa. A mag északnyugati sarkánál volt még egy téglalap alakú alaprajzú, kb. 10 x 7 vagy 8 m nagyságú ágyútorony. A vár magjának közepén található egy 7-9 m átmérőjű, kör alaprajzú gödör. Körülbelül 15 m-re a kör alakú gödörtől délre, a központi mag belsejében lévő területen egy fal maradványai láthatók, amely kelet-nyugati irányban húzódik. Figyelembe véve a talált építőanyag maradványokat, megállapítható, hogy az erőd téglából és kőből épült. A központi mag mérete és alakja, valamint az építőanyag maradványok alapján megállapítható, hogy ezt a várat, amelynek építése a 13. és 14. század közötti időszaktól kezdve a 16. századig folyamatos volt, a fenyegető török veszély miatt tovább erősítették.

Forrás: Wikipedia

GPS: É 45° 13.746 (45.229099)
K 18° 10.998 (18.183300)

Információk: Garcin várához, Slavonski Brod keleti lejárójánál hagyjuk el az autópályát. Innen Keleti irányba megyünk tovább, majd Északnak fordulunk Klokocevik helység felé. A helységet Keleten elhagyva hamarosan egy Északi irányba tartó útra fordulunk. Ezen az úton haladunk a második enyhe bal kanyarig, itt parkoljunk. A kanyarból indul Dél-keleti irányba az az erdei út amelyen 700 m gyaloglás után a várhoz érünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció