Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Paucsje - PaučjeHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce történelmi vármegye - Vár (Utvrda Palina)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

https://darkoantolkovic.wordpress.com/  (google fordítás, magyarosítva)

 'Grad', 'Turska gradina', 'Borovička gradina' (arx Pollyanszka).

3 km-re ÉK-re a falutól a Borovik tó (korábban a Vuka forrása körüli mocsár) feletti erdőben egy kora-középkori, kör alakú, 45 m átmérőjű várhely maradt fenn, a területen jelentős védelmi maradványok találhatók.

Kőfalak (valószínűleg a későbbi használati időszakokból) és egy kút, amelyet nemrégiben betemettek. A lelőhelyen szürke középkori kerámia leleteket jegyezték fel.

Egy 1545-ös oszmán összeírás itt tartja nyilván Poljanska romos erődjét, amely a nahija székhelye.

Az 1702-ből származó kamarai összeírásban ez áll: Hic in monte antiquitus etiam arx fuit Pollyanszka vocata, cujus adhuc aliqua rudera et fundamenta extant ...  (Térkép: mapire.eu/Szöveg: Zlatko Karač)

GPS: É 45° 22.440 (45.374001)
K 18° 11.370 (18.189501)

Információk: Paucsje várához, az Eszék-Slavonski Brod autópályát a Djakovár lejárónál hagyjuk el.

Innen Észak-nyugati irányba megyünk tovább a D515, majd Nyugatnak a 4118 úton. Ezen az úton egészen a tavakig megyünk (Jezero Borovik).

Amint a tavakhoz érünk, egy kőzúzalékos út indul Déli irányba és követi a tó partját. Az úton 2 km-t megyünk, majd a jobbos visszaforduló kanyarban hagyjuk az autót és Nyugati irányba felkapaszkodunk a domb nyúlványra. A vár a fennsík Északi végében van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció