Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ÖsküMagyarországVeszprém vármegyeVeszprém történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Őskű körtemplom és Újlaki castellum:

Ősidőktől lakott hely volt, neve az 1082. évi oklevélben fordul elő ,,villa Es" alakban, amikor I. László király a veszprémi káptalan birtokait összeíratta, és őket benne megerősítette. A XII. század végén II. Endre özvegye Eufrozina királyné a fehérvári kereszteseknek adományozta. A XV. században az Újlakiaké, akik itt várat építettek, melyet 1461-ben említenek először ,,castellum Euskew" néven. Kajári Pál volt a várnagya, alvárnagya pedig István.

1465-ben ,, Castrum Eskew" alakban szerepel, mint Újlaki Miklós birtoka.

A falu 1526 után elnéptelenedett, 1650-ben Várpalota tartozékaként Zichy István győri kapitány kapta meg királyi adományként. A várból a török hódoltság után csak a kerek őrtornya maradt meg, melyből a XIX.század végén Sztáray Antal gróf kápolnát alakíttatott.

Ma a torony helyreállítva látható a falu feletti dombon. /Kiss Gábor/

Koppány Tibor kutatásai alapján az 1539-ben már elpusztultként említett Újlaki castellum nem a kerektemplom körül, hanem a vele szemben lévő, ma Basalaknak nevezett, egykor a patak felduzzasztott vizével körülvett kis dombon állt.

Köszönjük az átadott képeket Horváth Ferencnek a www.magyarorszag-szep.hu szerkesztőjének!

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 9.510 (47.158501)
K 18° 4.324 (18.072067)

Információk: A kerek templom és az Újlaki-castellum maradványa autóval megközelíthető. Egymástól kb 50 m távolságra vannak.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció