Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rárósmúlyad - MuľaSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - Vár (Koncity Vrh)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Rárósmúlyad (szlovákul: Muľa) vára

A település a 13. században keletkezett, először 1321-ben "Raros" alakban említik. Múlyad csak később, 1484-ben bukkan fel az írott forrásokban "Mwlyad" alakban. A két település a török hódításig különálló falu volt. 1544-ben a szécsényi szandzsák része lett és csak 1593-ban szabadult fel, amikor a divényi uradalom részévé vált. 1773-ban már "Ráros Mulyad" néven egy faluként említik. 

Forrás: Wikipedia.

A várról nincsenek történeti adataink. Alakja, mérete alapján 13-14.-ik századi lehet.

 

 

GPS: É 48° 13.023 (48.217049)
K 19° 31.589 (19.526487)

Információk: Rárósmúlyad települést Szécsényből célszerű megközelíteni. Határátlépés után, Északi irányba haladunk a határvonalat követve, míg a településre nem érünk. A települést Északi irányba hagyjuk el, ezt követően az útkereszeteződében ismét Északra fordulunk, ekkor már a várdomb alatt vagyunk.

A kereszteződéstől kb. 200 m-re egy földutat találunk, itt parkolunk.

A földúton Keleti irányba haladunk, majd elhagyva azt, az oldalban kikapaszkodunk a tetőre. Itt Dél-nyugati irányba fordulunk, a tetőre kimászva, sáncokat és egy torony alapfalait találjuk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció