Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Korpona - KrapinaHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd történelmi vármegye - Újvár (Novi grad Krapina)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Korpona Újvár (horvátul: Novi grad Krapina) 

A vár, melyet Krapina Novinak neveztek a ferences kolostor feletti Joszipovac-hegyen állt.

A vár a Korponai óvárnál sokkal későbbi építésű lehet, mert csak 1458-ban említik meg először, amikor Mátyás király hívének Vitovecz Jánosnak adta. Valószínűsíthető, hogy a Cilleiek építették a 15. század első felében. Ezután királyi várként Hunyadi Mátyásé, aki fiának Corvin Jánosnak adta. Özvegye Frangepán Beatrix másodszor Brandenburgi Györgyhöz ment nőül, majd ennek halála után Keglevich Péter bán tulajdona lett. Végül többszöri tulajdonos váltás után II. Rudolf Draskovich János horvát bánnak adta. A bán uralma idején öt alkalommal ülésezett itt a horvát szábor. Itt a várban halt meg Erdődy Tamás gróf, aki 1593-ban Sziszeknél győzelmet aratott a török felett. A vár az 1775-ös földrengésben súlyos károkat szenvedett, tulajdonosai valószínűleg ekkor hagyták el végleg. A 18. században tűnik el a történeti forrásokból. Romjait valószínűleg a város lakói építkezéseikhez hordták szét. Egykori romjainak képe fennmaradt a ferences kolostor képén Stjepan Ortner 1899-ben kiadott könyvében. Željko Tomičić és Ratko Vučetić szerint a vár egy kőből épített sokszögű lakótoronyból, valamint az ezt övező árokból és paliszádokból állt.

Korpona újvárának, a Novi várnak csekély maradványai a ferences kolostor fölött, a Joszipovac-hegyen találhatók. A vár ovális alakú volt, mintegy 30 méteres átmérővel. Egyetlen megmaradt fala a dombtető platójának nyugati szélén az ovális védőfal egy 25 méteres szakasza ma már alig látható a falakat betakaró növényzet miatt.

Források: Wikipedia, Branko Nadilo:Utvrde na sjeverozapadu Hrvatskoga Zagorja (A Građevinar horvát építészeti folyóirat 2003. évi 10. számában)

GPS: É 46° 9.876 (46.164600)
K 15° 51.924 (15.865400)

Információk: Korpona Újvárának, a Novi várnak csekély maradványai a ferences kolostor fölött, a Joszipovac-hegyen találhatók. A kolostor felett egy játszóteret alakítottak ki, itt parkolva, az átvezető ösvényen percek alatt a várterületen vagyunk. Vigyázzunk, mert a várárokban méh kaptárak vannak!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció