Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Novo MjestoHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Szent Péter és Pál templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Novo Mjesto templom

A települést 1422-ben bisági Kastellánffy János birtokaként említik először, de román kori kápolnája alapján feltételezhető, hogy ennél sokkal régebbi. 1450-ben személynévben szerepel „Franciscus de Novo Loco” alakban.

Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére szentelt kápolnája a zelinai térség legrégibb szakrális építménye. Építési ideje ismeretlen, de román stíluselemei alapján a 13. században már állnia kellett. A román korból még mindig láthatók a tartóoszlopok, valamint a szentély és a hajó déli oldalának román stílusú ablakai. A kápolnát a 14. és 16. század között többször kifestették, de a falfestményekből csak töredékek maradtak. Így a hajó déli oldalán két kép az utolsó ítéletről, valamint keleti falon a templom védőszentjéről. Különösen érdekes a diadalív képe a Jessze fája, mely Jézus származásának ábrázolása. A fa gyökerében Dávid király atyja Jessze látható, amint a felette ábrázolt dicsőséges utódaira tekint. Belőle nő ki a családfa, melynek vörösre festett hajtásain találhatók Jézus ősei Izrael királyai, amint a fa koronájára, a megváltóra mutatnak. A kápolna berendezéséből különösen a Szűz Mária oltár értékes, ismeretlen mester műve a 17. század közepéről. Az oltáron látható a zelinai plébánia legrégibb fennmaradt oltárképe Szűz Mária a gyermek Jézussal. Legértékesebb kincsei egy 1681-ben készített talpas feszület és egy 1690-ben készített ónedény.

Forrás: Wikipedia

GPS: É 45° 57.210 (45.953499)
K 16° 17.244 (16.287399)

Információk: Novo Mjesto helységet a Letenye-Zágráb autópályáról érjük el.

A pályát a komini lejárónál hagyjuk el. Innen Déli irányba megyünk, majd Pretoki helység után Keletre fordulunk. A pálya keresztezése után már Novo Mjesto helységbe érünk. A templom a temetőben található.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció