Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

FelsőnánaMagyarországTolna megyeTolna vármegye - Ónána

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Felsőnána , Ónána

A falutól Ny-ra kb. 2 km-re, két kis völgy találkozása feletti dombon található a középkori Nána falu. Tszfm. kb. 170 m, a völgyek feletti relatív magassága kb. 30-35 m.

A lelónely egy részének erődítettségére légi felderítés közben figyeltem fel. A szántásban jól látszott, hogy a domb déli, összeszűkülő részén egy kisebb területet sötétbarna gyűrű övez. Terepbejáráskor ezen a területen templomra utaló nyomokat (igen sok embercsonttöredéket, építési törmeléket) figyeltem meg. A sötét csík helyén 6-8 m széles terasz látszott 3 oldalról. A domb gerince felől csak szürke elszíneződés volt észlelhető: itt minden bizonnyal elszántották az egykori árkot, és most már csak felülről mutatkozott az erődítés lezáródása. Az egykor árokkal övezett domb átmérője kb. 30 m.

A szintvonalas felmérést 2005. áprilisban készítettük el.

Aprilisban bejártam a falu K-i szakaszát is. A simítózott szántásban szürke, hamus, paticsos foltokat figyeltem meg, és sok cserepet, állatcsontot találtam. Eló'került egy ép nádvágó is.

Munkatárs: Korondán Zoltán.

MIKLÓS ZSUZSA 

Forrás: https://archeodatabase.hnm.hu/hu/download/19951/file/e9e7c8a1-9af0-4ad1-ae6d-c238079d9663?type=pdf

GPS: É 46° 27.932 (46.465530)
K 18° 29.975 (18.499580)

Információk: megközelítése Murga déli részéről induló földúton.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció