Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Gornji KneginecHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd történelmi vármegye - Kehne (Kaštel Gornji Kneginec)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gornji Kneginec, Kehne

A település első írásos említése még "Kehne" alakban II. András királynak az 1209-ben kelt Varasd városát szabad királyi várossá emelő oklevelében történt. Az oklevélben Kehne tornya szerepel, melyet történészek 11. századi erősségnek tartanak. A zágrábi püspökség korabeli okleveleiben sem 1334-ben, sem 1501-ben nincs nyoma annak, hogy Kneginec plébániája létezett volna, pedig ekkor már a környező plébániák többségét megemlítik. Amikor 1649-ben a zágrábi egyházi vizitáció meglátogatja a Biškupeci plébániát megemlítik, hogy Gornji Kneginecen egy Mária Magdolna tiszteletére szentelt kápolna áll és a falu a biškupeci Szűz Mária plébánia filiája. Az önálló knegineci plébánia csak 1789-ben bukkan fel a zágrábi püspökség egyházi igazgatási rendjéről szóló oklevelében, mely szerint az itteni újonnan alapított Szent Mária Magdolna plébánia az újonnan felállított varasdi főesperességhez tartozik.

Kehne tornya[3] vagy András-torony egy valószínűleg a 11. században épített vár maradványa. A 18. és 19. század fordulójáról források beszámolnak arról, hogy a tornyon kívül akkor még látszottak a négy saroktornyos vár falai és további két torony maradványai is.

Forrás: Wikipedia

Gornji Kneginec kastély

A kastély alaprajzi tipológiája szerint reneszánsz itáliai típusú kastélyok csoportjába sorolható, amelyek Zagorje térségében oszmánellenes erődítményként épültek a XV. századtól kezdve. Forrás: Krešimir Regan, Hrvatsko zagorje középkori és reneszánsz erődítményei

GPS: É 46° 14.934 (46.248901)
K 16° 22.524 (16.375401)

Információk: Gornji Kneginec helységet a varasdi autópálya-lejáróról közelíthetjük meg. A lejáró után az első leágazásnál déli irányba fordulunk és hamarosan a településre érkezünk.

A torony a templom mellett található a helység központjában.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció