Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Radkóvölgye - Ratkov DolHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce vármegye - Ratkovac, Radanovac (Utvrda Radanovac)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Radkóvölgye (horvátul: Ratkov Dol), Ratkovac

1422-ben „Rathkvelge in districtu Werhewna” néven említik először, 1428-ban „Radkwelge”, 1474-ben „Radkowchye” alakban szerepel a korabeli oklevelekben. Névna várának tartozéka volt. A település neve minden bizonnyal összefüggésben van a tőle keletre emelkedő magaslaton épített középkori várral, melyet Ratkovacnak, vagy Radanovacnak neveztek. A várrom jól látható az első katonai felmérés térképén. A várat a török lerombolta amikor 1536-ban elfoglalta, a falu azonban megmaradt. A katonai felmérés térképe a vártól északkeletre egy templomromot is ábrázol, mely a középkori falu temploma lehetett. A török uralom idejére a faluban csak két katolikus horvát család maradt, akik mellé Boszniából pravoszláv vlachokat telepítettek. Ezután már ők alkották a lakosság többségét. A török kiűzésekor a faluban kilenc lakott ház maradt, melyek közül kettőben laktak horvátok. A 18. században ez a két horvát család is elköltözött, így a falu pravoszláv település maradt.

Forrás: Wikipédia

Ratkvölgye rejtélyes vára

Először az első katonai felmérés térképén figyeltem fel egy számomra újdonságot jelentő várrom jelzésre a Bródi-hegység középkori Valkó (újkori Verőce) vármegyébe eső északkeleti részén. 

Egy kb. 50 x 60 m-es méretű, markáns árokkal övezett négyszögletes várhely. Vagyis nem egy kis méretű, ismeretlen történetű Árpád-kori nemesi vár helye. Méretét, alaprajzát tekintve késő-középkori reprezentatív castellumnak tűnik. Még egyikünk sem járt ezen a helyszínen! Jó volna mielőbb dokumentálni.

Történelmi értelmezése jelenleg nem tűnik egyszerűnek.Talán a jelentős nevnai uradalom valamelyik 15.századi tulajdonosa építtette? Magától a nevnai várhelytől (Altes Schloss a térkép északkeleti részén a Varos felirat alatt) csak 4,5 km-re esik délnyugati irányban.

https://djnaploja.wordpress.com/2017/11/30/ratkvolgye-rejtelyes-vara/

GPS: É 45° 17.316 (45.288601)
K 18° 8.544 (18.142401)

Információk: Eszéktől légvonalban 52, közúton 71 km-re délnyugatra, Diakovártól légvonalban 21, közúton 30 km-re nyugatra, községközpontjától 6 km-re délnyugatra, Szlavónia középső részén, a Dilj-hegység északkeleti lejtőin, a Đuravovac-patak partján a Pozsegát Diakovárral összekötő úttól délre fekszik.

Az Eszék-Slavonski Brod autópályát Diakovárnál hagyjuk el, majd dél-nyugatnak fordulunk. Slobodna Vlast településnél déli irányba fordulunk, majd Radkóvölgye település előtt keletre fordulunk a kőzúzalékos útra. A második nagy kanyarban parkolunk. Innen percek alatt a várhelyen vagyunk, mely szabadon bejárható, fényképezhető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció