Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Razsanac - RazanacHorvátországDalmáciaDalmácia vármegye - Vár (Kaštel Ražanac)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Ražanac vára

Ražanac vára a 16. század elején épült annak a széles körű tervnek a részeként, mely szerint a Zára környéki egyes szárazföldi településeket meg kell erősíteni. Ez a folyamat különösen az 1493-as korbávmezei csatát és az 1499-1502 közötti velencei-török háborút követően vett lendületet. 1507. május 1-jén az itt birtokkal rendelkező zárai nemesek a Carnarutis, a Grisogono és a Ventura családok, a helyiekkel és a környező falvak Brus, Jakanac és Čakavac népének képviselőivel szerződést kötöttek, hogy Ražanac közelében a tengerbe nyúló keskeny félszigeten a Pesak nevű helyen várat építenek, ahova a török támadások esetén be tudnak menekülni. A vár már 1510-ben készen állt, a félszigetre való bejáratot lezáró falait két kisebb és egy nagyobb torony erősítette. A Mateo Pagano által az 1530-as években Észak-Dalmáciáról és Likáról alkotott térkép Ražanacot már ezzel a várral ábrázolta. A falakkal védett területen belüli parcellák nagyon gyorsan beépültek és mintegy száz házból álló tömböt képeztek. A vár védelmi feladatát sokáig jól ellátta, 1646-ban azonban a török túlerőnek már nem tudott ellenállni és átmenetileg török kézre került. Az 1685 és 1699 között dúlt török háborút követően a török veszély lényegében megszűnt, így a vár szerepe is megváltozott. A házak idővel átépültek a széltől jobban védett másik oldalra, így az egész település új helyre települt. A három torony és a védőfalak többé-kevésbé a 20. századig fennmaradtak. A falak első áttörése a nyugati toronynál történt, ahol átjárót biztosítottak a kikötő felé. A központi és a keleti torony közötti falszakasz részben az újabb lakóházak építéséhez szolgált alapul, részben pedig lebontották, hogy összeköttetést nyissanak a település keleti része és a kikötő között. A vár leginkább veszélyeztetett része a tenger által körülölelt keleti torony volt, melyet előbb a bóra rongált meg, végül 1973-ban lebontották. Ražanac vára ennek ellenére az egyik legépebben megmaradt török kori erődítmény a zárai régióban. Ez a fontos történelmi és kulturális emlék azonban az évszázados elhanyagoltság és a szélsőséges időjárás következtében folyamatosan helyrehozhatatlan károkat szenved. (Wikipédia)

 

GPS: É 44° 17.028 (44.283798)
K 15° 20.928 (15.348800)

Információk: Razsanac helységet az A1-es autópályáról érjük el. A pályát Posedarjénál (Zára) hagyjuk el és Pag szigete felé megyünk. A táblánál fordulunk Razanac felé. A vár a helység Északi részén van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció