Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SágvárMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Klastrom-tető

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Ságvár, Klastrom-tető

A Lulla-hegyi monostor (Monast de Monté Lyula)

A Szentlászló monostora évszámokban. A monostort 1292 körül alapíthatta egy közeli nemesi család. Eme szent helyről az 1302. évből van először adatunk: „Monast S. Ladislai regis de monte Lyula"'9 -Szent László király  Lulla-hegyi  kolostora. A karingeseknek Szent László tiszteletére emelt monostorát (kolostorát) említik az oklevelek, mely monostornak ekkor voltak birtokai Lullán. 1378-ban már prépostság: „Prepos, ecclesie S. Ladislai ord. supepellici tórium"20 -Szent László egyházának prépostja, ahova, mint illetékes felsőbb hatósághoz,  folyamodni   lehet.  Egy  másik változatban  így találjuk: „Prepos. ecclesie S. Ladislai de Lulya"21 - Lullai Szent László egyház prépostja. 1378-ban prépostja (főpapja, elöljárója) Miklós, 1379-ben pedig   András.   1436-ban   Rozgonyi   István   nyerte   adományul Zenthlazlow-t, immár ismét monostorként. 1455-ben még fennállott: „Monasterium S. Ladislai regis"22 - Szent László királyról nevezett prépostság. 1726-ban a veszprémi káptalan birtoka volt. Szent László pusztaként szerepelt 1907-ben. Ma a megye északkeleti határvidékén, Lullától keletre emlékét földrajzi név, a szentlászlói erdő őrzi.

https://www.sulinet.hu/

GPS: É 46° 47.404 (46.790062)
K 18° 3.245 (18.054087)

Információk: Lulla felől turistajelzésen a Klastrom-tető megközelíthető.

A kereszt az útról nem látható. Amint elérik az Északi irányba tartó földutat fel kell kapaszkodni a domb-tetőre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció