Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sztupnok - Brodski StupnikHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - Törökvár (Turski grad)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Sztupnok (horvátul: Brodski Stupnik,1890-ig Stupnik) falu és község Horvátországban, Bród-Szávamente megyében.

Sztupnok első írásos említése 1358-ban „Stupnok” alakban történt. 1381-ben „Ztupnuk”, 1451-ben „Zthupnok”, 1483-ban „Zthwpnok” alakban említik a korabeli források.[3] A Giletics (magyarosan Giletfy, vagy Geletfy) család birtoka volt. A török a környék településeivel együtt 1536-ban szállta meg. A török uralom idején a lakosság nagy része áttért az iszlám hitre. A megmaradt katolikus népesség a drenovaci plébániához tartozott. A felszabadító háborúk során a lakosság összetétele gyökeresen megváltozott. A muzulmán lakosság már 1657-ben elhagyta a települést, mely 1691-ben végleg felszabadult a török uralom alól. Ezt követően a kiürült településre részben Boszniából, részben Horvátország más részeiről katolikus horvátok települtek be. Lakói határőrök voltak, akik a gradiskai ezredhez tartoztak. Az egyházi vizitáció szerint 1730-ban a faluban 30 katolikus ház és a fából épített Szent Illés kápolna állt. (Wikipédia)

A várról történeti adatokkal nem rendelkezünk.

GPS: É 45° 12.276 (45.204601)
K 17° 49.692 (17.828199)

Információk: Sztupnok (Brodski Stupnik) 10 km-re északra van Bródtól.

A várat Stari Slatinik helységből autóval járható földúton megközelíthető (amennyiben nincs kidőlt fa keresztben az úton), majd a vár alatti útról az erdőn keresztül (ösvényt nem láttunk).

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció