Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Oka - OggauAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Városfal (Markmauer)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Oka, városerődítés

Oka okleveles említése 1344-ben "villa Zaka" néven történik először, míg 1393-ban szerepel először "Oka" néven írott forrásban. Ekkor már állt Szent Júdás és Tádé apostolok tiszteletére szentelt régi temploma. 1529-ben, 1532-ben és 1683-ban a török pusztításnak esett áldozatul, míg 1605-ben Bocskai hajdúi égették fel.

A folyamatos támadások hatására 1650 körül több környező településsel, Ruszttal, Feketevárossal, Fehéregyházával együtt védőfalakkal vették körbe, melyen két kapu és három bástya került kialakításra. A falak 60 cm szélesek és 260 cm magasak voltak. A helységet körülvevő egykori városfalból némi maradék még látható ott, ahol a Donnerskirche-Eisenstadt felől érkező út az Okai főutcába (Oggauer Hauptstrasse) betorkollik. A fal megépítése a helység kiterjedt borkereskedéséből származó gazdagságnak köszönhető. Sajnos a városerődítés a település modernizációjának esett áldozatául, védőfalait 1963-ban bontották el.

A megmaradt kis falrészletet Oka település kultúrális közössége újította fel 2002-ben.

Források:

Harald Prickler: Burgen und Schlösser im Burgenland
Vályi András: Magyar Országnak leírása I–III. Buda 1796–1799.
Fényes Elek: Magyarország geographiai szótára. Pest: Fényes Elek. 1851.

GPS: É 47° 49.849 (47.830818)
K 16° 39.666 (16.661102)

Információk: A települést egykor körülvevő fal egy csekély részlete a kisváros délnyugati részén látható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció