Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagykorpádMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Várdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nagykorpád - Várdomb (Nagyatád)

A Nagyatád-Lábod országúttól mintegy három kilométerre északra, egy meredek domb emelkedik ki a belső-somogyi síkból. A Várdomb három helység, Nagyatád, Nagykorpád és Szabás határának találkozásánál helyezkedik el, nagyobb része Szabás-Nagykorpád területére esve.

A földvár a Szabási-Rinya kanyarulatában, a folyó D-i partja felett 10 méterrel kiemelkedő dombon helyezkedik el. A várat napjainkban is erdő takarja. A vár központi platója kissé szabálytalan négyzet alakú. DK-i és DNy-i oldala mesterséges, egyenes vonalú, a másik két oldal a domb természetes szélét mutatja.

A folyó felé eső ÉNy-i, É-i és ÉK-i oldalán nincs nyoma erődítésnek a felszínen. D-ről, a fennsík folytatása felől mély árok és részben ennek külső oldalán sánc védte. Ennek a sáncnak K-i vége alatt újabb, mesterséges árok és külső oldalán sánc indul, amelyet azonban alig 40 m hosszan követhetők, a sánc DNy-i vége felemelkedik, majd az erdő szélén megszűnik.

Ennek a külső védelmi vonalnak a folytatását az itt kezdődő (már felhagyott) szántóföld miatt betemették, pontos vonalát csak ásatással lehetne megállapítani. Teljes területe 90 x 65 méter, ebből a belső terület mérete 48 x 44 méter. Az egykori vár a Szabási-Rinya átkelőhelyét védhette.

A várat első ízben Jankovich Bésán Dénes írta le, ki sok tégla törmeléket és vesszőiényomatos paticsot említ. Közvetlen történeti adatot nem ismerünk, jellege alapján középkori. 1970-ben és 1994-ben Magyar Kálmán is helyszínelte, mivel a nagykorpádi önkormányzat ásatásokat tervezett a vár idegenforgalmi hasznosítására.

A környéken élő legenda, hogy a domb oldalán egy vasajtó zárta a vár alatti pincét és egy alagút bejáratát. Az tény, hogy a központi plató oldalában ma is láthatók alagútnyílások, a felszínen pedig olyan árkok, amelyek beomlott járatokra utalhatnak. Talán  a jövőben megvalósuló ásatás majd feltárja a várdomb rejtett titkait.

Forrás:

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig, 2005

GPS: É 46° 16.208 (46.270130)
K 17° 24.289 (17.404814)

Információk: A Várdomb a lakott területektől kissé távolabb fekszik. A Nagykorpádról nyugat felé induló földúton, leginkább gyalogosan közelíthető meg.

Frissítés! A geocaching.hu információi szerint a 2007-ben átadott fahíd a közemúltban leomlott, így Nagykorpád irányból a megközelítés problémás lehet!

A Nagyatád irányából az elkerülő úton haladva, a Rinya-híd után kb. 100 méterre, egy északra induló földúton hamarosan kelet felé, majd többször észak és kelet felé fordulva, a szántóföldek, az erdők szélén és közepén vezető földutakon juthatunk el a helyszínre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció