Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BobareHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - Rácsa (Racessa)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Bobare, Rácsa

A kora középkorban a lesnicai birtok feküdt az akkor Lesnicának, ma Sloboštinának nevezett patak mentén. A Szávától a Lesnica keleti partján a Psunj-hegységig terjedő birtok neve „Leznikmelléke” volt. Ezzel északkeletről volt szomszédos a „Racessa” nevű birtok, mely a Sloboština felső folyásába torkolló Rašaska-patak mentén feküdt és Psunj-hegység déli lejtőire is kiterjedt. A birtokot II. András 1210-ben kelt oklevele említi először, melyben a templomosok lovagrendjét megerősíti többek között az egykor Pozsega várához tartozott Lesnissa és Racessa földjeinek birtokában és leírja e földek határait. Az adományt IV. László 1272-es oklevele is megerősítette. A racessai birtok központja egy vár volt, melyet valószínűleg a tempolomosok építettek, majd később a johannitáké lett. A várat a legújabb kutatások a Bobarétól 300 méterre délre, a Rašaska-patak keleti oldalán feltárt romokkal azonosították. Racessát (Razossya, Rassa) 1495-ben és 1507-ben már egy nagy uradalom székhelyeként említik vásártartási joggal. 1519-ben Beriszló Péter, később a Tahy és a Zrínyi család birtoka volt.

Racessa (vagy magyarosan Rácsa) várának romjai a falutól 300 méterre délre, a Rašaška-patak keleti oldalán találhatók. Feltárásuk 2012 és 2015 között történt. Ezt a területet sokáig magas növényzet borította. Ennek eltávolítása után egy 98-szor 54 méteres területen tűntek elő a középkori erődítmény maradványai. Központi részét egy 54-szer 38 méteres nyugat-keleti irányú ovális építmény alkotta, melyhez egy 40-szer 14 méteres ovális barbakán csatlakozott. Ezt egy valószínűleg egy 3 méter mély árok és sánc övezte, melybe a Rašaška-patak vizét vezették. 2015-ben az ovális központi terület északkeleti részén egy 38-szor 16 méteres területen négyszögletes épület maradványait tárták fel. Itt egy 13. századi templom maradványait, különösen szépen megmunkált köveket, támpillérek alapjait és az egykori keresztboltozat maradványait találták. Az ásatások számos tárgyi leletet is felszínre hoztak, melyek között sok kerámiatöredék, főként edények maradványai, fegyverek, szerszámok, haszálati tárgyak, öltözetek tartozékai kerültek elő, melyek korát a 13. és 15. század közötti időben határozták meg. (Wikipédia)

GPS: É 45° 21.145 (45.352421)
K 17° 13.404 (17.223400)

Információk: Bobare települése közútról megközelíthető. Ehhez a magyar határt Barcsnak kell átlépni, majd a közúti táblákat (5-ös főút, E661-es nemzetközi főút) figyelve, Daruvarnak kell tartani. Daruvaron, egy elkerülőúton megyünk keresztül Pakrac, majd Lipik, aztán Okučani irányába. Lipiket elhagyva, kb. 25 kilométer után, északról érünk Trnakovac településre. Itt Északnak fordulunk és Donji Rogolj településig megyünk. Donji Rogolj településnél Keletre fordulunk, majd hamarosan egy híhoz érünk. Itt kell parkolnunk. A híd mellett indul egy földút Déli irányba, ez helyenként a patakban halad. Ezt az utat követve érünk a feltárt romokhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció