Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Brdovec-JavorjeHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Szent Vid plébániatemplom (Crkva svetog Vida)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Brdovec-Javorje, Szent Vid templom

Szent Vid tiszteletére szentelt plébániatemploma 1679-ben épült barokk stílusban. A hagyomány szerint azon a helyen ahol a mai plébániatemplom áll egy reggelen egy a Száva által idesodort Szent Vid szobrot találtak, mely egy fűzfa ágában akadt fenn. Ezt égi jelnek tartották és ezen helyen építették fel a Diocletianus császár idejében élt római vértanú tiszteletére szentelt templomot. Legendája szerint Szent Videt forró olajjal telt üstbe dobták, az ő vértanúságát ábrázolja a község mai címere is. (Wikipedia)

Az erődtemplom-együttes oszmánellenes menedékhelynek minősül, míg a harangtorony a reneszánsz torony-harangtorony képviselője, amely az aktív védekezést és a készenléti harang könnyű megközelítését szolgálta. Forrás: Krešimir Regan, Hrvatsko zagorje középkori és reneszánsz erődítményei

GPS: É 45° 51.736 (45.862263)
K 15° 45.880 (15.764669)

Információk: Brdovec-Javorje templomához, Zágrábot É-Ny-i irányba hagyjuk el, Zapresic irányába. Zapresicen keresztül érünk Brdovec településre. Javorje településrész a helység déli részén található. A templom a településrész központjában található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció