Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Keresztinácz, Kereszt - KerestinecHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - várkastély (Dvorac)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Erdődy-várkastély

Az Erdődy-várkastélyt 1575-ben kezdték építeni reneszánsz stílusban. A 18. és a 19. században átépítették, majd a 20. században alapjaiban megújították. Négyszög alaprajzú egyemeletes épület kerek saroktornyokkal és az udvari részen nyitott árkádokkal. A kastély körüli angolparkot és halastavat a 19. században alakították ki. Az 1880-as földrengés során eredeti négy saroktornya közül kettő leomlott. Később laktanyának használták, ma teljesen elhanyagolt állapotban áll.

A település neve a magyar "kereszt" főnévből származik, melynek az az eredete hogy a kerestinesci Erdődy-birtokon egykor egy Szent Kereszt tiszteletére szentelt fakápolna állt. A termékeny völgyben fekvő birtokot még 1560-ban vásárolta Erdődy II. Péter korábbi birtokosától Heresinci Pétertől. Itt zajlott 1573. február 6-án a horvát parasztfelkelés döntő csatája, melyben az Alapi Gáspár bánhelyettes vezette nemesi sereg leverte a parasztsereget. 1575-ben Erdődy III. Péter új várkastély építésébe kezdett és székhelyét Oklics várából ide tette át. A 19. század elejétől birtokosai gyakran változtak. (Wikipedia)

GPS: É 45° 46.470 (45.774502)
K 15° 49.032 (15.817200)

Információk: a várkastélyt Zágrábot elhagyva az E70-es autópályán közelítjük meg. Az ÉD-i és KNy-i pálya kereszteződést követően nyugati irányba haladva az első lejárónál lehajtva, majd déli irányba kanyarodva érkezünk Kerestinec településre. A várkastélyt a település keleti részében találjuk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció