Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KamenskoHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - pálos kolostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kamensko, pálos kolostor

A település első írásos említése a 13. századból származik, 1369-ben már a Frangepánok birtoka volt. Férje halála után 1404-ben Frangepán Katalin megalapította a kamenskói kolostort és a Havas Boldogasszony tiszteletére szentelt templomot, ahova pálos atyákat hívott.

1451 körül a török megtámadta és felgyújtotta a kolostort, melyet ekkor először építettek újjá. 1570-ben ismét súlyos támadás érte az épületegyüttest, mely után 1573-ban a pálosok a jobban védett Ozaly melletti Sveticére költöztek. Az épületek újjáépítése 1684-ben kezdődött el. 1692-től vált lehetővé istentiszteletek tartása, végül 1699-ben a pálos atyák is visszatértek. Az újjáépítés 1708-ra fejeződött be. 1740-ben elkezdődött a barokk stílusban történő átépítés, a templom ekkor nyerte el mai formáját. A templomot belülről a pálos Gabriel Taller mester festette ki. A kolostor átépítése 1749-től 1767-ig tartott, ekkor épült meg a keleti, a nyugati és az északi szárny, melyek a plébániatemplommal egységes szerkezetet alkotnak.

1786-ban II. József rendeletére megszüntették a pálos rendet, így a kamenskói kolostor is bezárásra került. 1789-ben megalapították a kamenskói plébániát. 1838-ban Fridrik Hamerlić befejezte a templom belső festését. A pálosok csak 1972-ben Franjo Kuharić érsek hívására térhettek vissza Lengyelországból régi kolostorukba.

1991-be a szerb támadás ismét súlyos károkat okozott az épületegyüttesben és a szerzeteseknek újra menekülniük kellett. A pusztítás mértéke a török korihoz volt hasonlítható. Megsemmisítettek, vagy elvittek mindent, amit időben nem sikerült elmenekíteni. A kolostor épülete több tüzérségi találatot kapott és a templom is súlyos károkat szenvedett. Mennyezete beomlott, toronysisakja megsemmisült, belül is csak a csupasz falak és a berendezés összetört romjai maradtak. A pálosok csak 1999-ben térhettek újra vissza a felújított épületbe.(Wikipedia)

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 28.698 (45.478298)
K 15° 36.432 (15.607200)

Információk: Károlyvárostól keletre, a Korana és a közeli Kulpa jobb partján fekszik Kamensko. A település északi részében talajuk a pálos kolostort.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció