Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zágráb - ZagrebHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Zágrábremete, pálos kolostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Zágrábremete, Remete, Máriaremete: egykori pálos kolostor

 és Szűz Mária-búcsújáróhely Zágráb szomszédságában. – A pálosok 1272: nem sokkal Özséb rendalapító halála után telepedtek meg itt, amikor Benedek volt a rend előljárója. Ez volt az 1. pálos kolostor Horvátország-ban. A hagyomány szerint egy Iskvirin (Isquirinus) nevű páter hozta magával a kegyhely máig tisztelt Mária-kegyszobrát, amelyet a →máriavölgyi kegyszobor másolatának tartanak. – A rendház  folyamatosan működött a török hódoltság alatt is; 1786: II. József feloszlatta. A búcsújárások a 16. sz: kezdődtek. A hagyomány szerint amikor pestis v. háború következett az országra, a kegyszobor a tp. fölött tűnt fel ragyogó fényességben. – A Bold. Szűz közbenjárására történt csodákat 1600–1750: följegyezték. Ezek tárgyi jelei és emlékei a hálaajándékok, az anathémák: emiatt ~t a pálos források gyakran Anathema Marianum (Mária ajándéka) néven említik. A csodák egy részét Joannes Baptista Ranger (1700–53) falképeken 1745–48: meg is festette. –  2. plébánia. 1813: szervezték meg. Fő búcsúi a Mária-ünnepeken vannak, amikor elsősorban a zágrábiak, de környékbeli horvátok, és a magyar szórványokból is felkeresik. 

http://lexikon.katolikus.hu/Z/Z%C3%A1gr%C3%A1bremete.html

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 51.078 (45.851299)
K 15° 59.412 (15.990200)

Információk: a kolostor Zágráb, Remete településrészén található, a városközponttól É-ra.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció