Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PapkesziMagyarországVeszprém vármegyeVeszprém történelmi vármegye - Kalaposvár tető, Körmösdvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Kalaposvár tető, Körmösdvár

A település határában az 1950-60-as években talált őskori és ókori leletanyagok tanúsága szerint, a környék igen korán benépesült. Papkeszi neve a honfoglalás után a Keszi törzs egyik ágának a letelepedésére utal. Róluk nyerte a helységnév a „keszi” utótagját, a „Pap” előtag pedig az első birtokosára, a veszprémi káptalanra utal. Hivatalos oklevelekben először 1082-ben tűnink fel Kezy néven, majd 1488-ban már Papkezy a neve a településnek.

A Papkeszitől keletre, a Sári-pusztára haladó földút jobb oldalán, egy kiugró domb élen helyezkedik el a jó állapotban lévő földvár. A kettős sáncrendszerű várat a dombvonulattól mély árok választja el. A védett terület formája enyhén ovális alakú, mérete kb. 22 x 25 méter,  melyet árok és sánc vesz körbe. A vár területe napjainkban fákkal bokrokkal erősen benőtt. Áttekintése csak lombmentes időszakban lehetséges.

1935-ben Rhé Gyula végzett kisebb ásatást a várban. Felmérési vázlatokat készített a sánc keresztmetszetéről és alaprajzáról. A földvár közepén kb. 6 x 6 méteres szelvényt nyitott, ebben korábbi ásatás nyomát, egy kisebb üreget és egy 180 cm átmérőjű és kb. 280 cm mély gabonatartó vermet észlelt. Az ásatás során kb. 30 darab középkori edénytöredéket gyűjtött a szelvényben és a felszínen, illetve egy középkori, feliratos ezüstgyűrűt. A későbbiekben a kerámiatöredékekből néhány darab azonosítható volt a múzeumi leltárban, azonban a gyűrű nem felelt meg a Rhé Gyula féle leírásnak.

Az 1964-ben történt terepbejárás során Németh Péter ás Torma István, Árpád-kori fogaskerék-technikás oldaltöredékeket és későközépkori edényperemeket gyűjtött.

A lelőhely minden valószínűség szerint azonosítható a Papkeszi 1352. évi határjárásakor említett Kurmusd nevű várral ("locum castri, Ðuod olim et nunc Kurmusd...vocatur").

A helyi hagyomány szerint a 16. században a török megszállta, illetőleg 1644 körül "az erdélyi hadak által hányatott" földvárnak írják, ahol a szájhagyomány szerint fegyvereket, ágyúgolyókat is találtak volna.

Források:
 
Magyarország Régészeti Topográfiája 02. kötet - Veszprém megye, A veszprémi járás - 1969
Koppány Tibor: A Balaton környékének műemlékei
A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 5.065 (47.084419)
K 18° 6.297 (18.104942)

Információk: Papkeszi község Balatonfűzfőtől 4 km-re, ÉK-re helyezkedik el. A települést keleti irányban, a temető mellett futó földúton hagyjuk el, az egykori Sári-puszta irányába. 1,5 km után egy útelágazáshoz érünk, ahol mi egyenesen haladunk tovább még kb. 100 métert.

Ekkor érkezünk meg a várdomb aljához, melynek bal oldali (K-i) völgyén keresztűl célszerű felkapaszkodni a várhoz. Ez korábban egy földút volt, amely a dombhátra vezetett fel. Most benőtt állapotában is ez a kényelmes felmenetel a várba.

A vár felkeresésére csak a lombmentes időszakot ajánljuk. A földút száraz időben autóval is jól járható, de a rövid távolság és a esetleges mezei munkák melletti útviszonyok miatt, nem javasolt a használata.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció