Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HainburgAusztriaAlsó-Ausztria vármegye - városerődítés

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Hainburg 

Hainburg an der Donau kisváros Alsó-Ausztria Bruck an der Leitha-i járásában, a Duna jobb partján.

A régi vár romjairól már a Nibelung-dalban szó van. (A várromot a Nibelungenliedben említett Heimburc romjainak tartják). A városházán egy római oltár látható. A legkorábban a kelták telepedtek meg a Braunsbergen. A Római Birodalom korában a település a Pannonia tartomány székhelye, Carnuntum keleti vonzásterületéhez tartozott, területén áthaladt a keleti irányban (Gerulata, illetve Ad Flexum felé) kiépített limesút, erődítésrendszerével együtt.

A mai Hainburg helyén az ókorban hatalmas erődítmények voltak, amelyek a régi kelta városhoz, Carnuntumhoz tartoztak és romjaik részben még ma is láthatók. A honfoglalás után magyar kézen volt. 1042-ben III. Henrik császár vette el Aba Sámueltól. 1108-ban a Babenbergek szerezték meg. 1278-ban, a dürnkruti csata után a vár a Habsburgok tulajdonába került.

Ezután vesztett jelentőségéből. 1629-ben a vár a település tulajdonába került. 1482-ben Hunyadi Mátyás király ismét megszerezte a magyaroknak. 1683 júliusában a törökök egészen feldúlták. 

GPS: É 48° 8.836 (48.147259)
K 16° 56.747 (16.945780)

Információk: Hainburg városát Rajka határátkelőn Pozsonyt érintve érhetjük el a legrövidebb úton.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!