Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HainburgAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Hainburg vára

Hainburg történelme során kétszer is volt magyar kézen. A honfoglalás után magyarok foglalták el, 1042-ben III. Henrik császár vette el Aba Sámueltól. 1482-ben Hunyadi Mátyás király ismét megszerezte a magyaroknak.

A Hainburg fellegvárat már a Nibelung-ének is megemlíti. E hősköltemény szerint Etzel úr és Krimhilda asszony erre felé való útjukban itt töltöttek egy éjszakát.

A vár kápolnájában tartotta esküvőjét 1252. február 11-én a kápolna építtetője, a már negyven éves özvegy Ausztriai Margit, a huszonegy éves Cseh Ottokárral.

Mátyás király seregei 1482-ben elfoglalták Hainburgot. A Fekete Sereg fő erőssége ebben a hadjáratban is a várostrom volt, ami rendre Mátyás sikereit eredményezte. Ennek a taktikának a fő hátránya a gyakori tehetetlenség volt, az ostromló sereg gyakran csak a védők éhségére számíthatott, ezáltal a várvívás rengeteg időt emésztett fel. Hainburg bevétele például 9 hónapot vett igénybe. 

1569-ben egy viharban lángra kapott a vár puskaportára, többé nem állították helyre.

https://www.hetedhetorszag.hu/ausztria/hainburg-vara

GPS: É 48° 8.552 (48.142536)
K 16° 56.879 (16.947983)

Információk: a várhegy már távolról jól látható, ezt megkerülve a déli oldalán levő parkolóból könnyen megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció