Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

WolfsthalAusztriaAlsó-AusztriaMoson történelmi vármegye - Pottenburg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Pat nádor vára (Pottenburg)

A Pozsonyt Hainburggal összekötő útra tekint le a Königswart-hegy oldaláról a ma németül Pottenburgnak, népiesen Hasenburgnak nevezett tekintélyes várrom. A magyar köztudatból teljesen kimaradt, miután már a középkor végén – ismeretlen okból és körülmények között – átkerült Alsó-Ausztia tartományhoz.

Pedig a neve alapján Győr nembeli Pat nádor (1209-1212) építtette, a lébényi monostor egyik alapítója. (A másik a fivére, Csépán szintén nádorságot viselt és egyike volt a király gyilkosság áldozatául esett helyetteseinek. Feltételezik, hogy a II. Endre politikájával elégedetlen személyek ölték meg 1209-ben.)

A Győr nemzetség Pattól származó Óvári ága IV. László uralkodásának utolsó éveiben elveszítette Moson megyei birtokait. A várról magyar okleveles adataink 1278, 1324, 1401 és 1436 évekből vannak.

Magyarul talán Pat várának, vagy röviden Patnak, még inkább Pátnak mondhatták. Bár ilyen írott adatunk nem maradt fenn! Lásd az ugyancsak a nádor által telepített Fertő-menti Pátfalu (Potesdorf) – párhuzamos magyar és német nevét. Moson már a középkor óta a leginkább németek lakta vármegyék közé tartozott, így nem csodálkozhatunk, hogy a felsorolt magyar oklevelek is kivétel nélkül a Pottenburg alak – persze pontatlanul leírt – változatait tartalmazzák (Potunburg, Potenburch, Botonburk, Wottenburgck).

Tegnap említettem Lébény-Várhely kapcsán, hogy azt nem az apátsággal párhuzamos, hanem annál korábbi használatúnak vélem. Nos, a magyarázat egyértelmű: a 13. század elején már az új típusú, “klasszikus várak” kezdtek épülni, mint Pottenburg. Ezek egyik legkorábbi hazai példánya éppen ez a vár!

https://djnaploja.wordpress.com/2017/02/28/pat-nador-vara-pottenburg/

GPS: É 48° 7.132 (48.118870)
K 17° 1.573 (17.026217)

Információk: Berg és Wolfsthal közötti útról közelíthetjük meg a romot. Ha Berg felől érkezünk, a körforgalom előtt forduljunk balra, a kis út végében parkoljunk. Innen turistajelzésen fél óra alatt jutunk fel a romokhoz.

 

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció