Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ParádMagyarországHeves vármegyeHeves történelmi vármegye - Marhádvár I. II.

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Parád, Marhádvár I. - Marhádvár II.

Parádtól délre kb. 5 km-re az Ilona-völgy déli vége ketté ágazik. Közötte emelkedik a Marhád nevű hegy, melynek tszf. magassága 603,3 m. A hegytetőt képező, kelet-nyugat irányú gerinc két vége kissé kimagasodik. Mindkét végén van egy-egy vár, egymástól 175 méternyi távolságra.

A gerinc nyugati végén a Marhádvár I. helyezkedik el. Szélén teljesen lepusztult, körvonalaiban is erősen rongált kőfal maradványait találjuk, amely a téglalap alaprajzú területet körbeveszi. A faltörmelékben kevés tégla is akad. Belső területe kissé domború, délkeleti sarka erősen bolygatott. A fallal kerített terület hossza 32, szélessége 17 m. Két végén egy-egy árok mélyed a sziklás talajba, a nyugatinak külső szélén alacsony sánc is van. A gerinc felőli, keleti árok a nagyobb, szélessége 12 m, mai mélysége 3 m. A két hosszanti oldalon nincs nyoma ároknak.

A hegygerinc keleti végén a Marhádvár II. helyezkedik el. A gerinc keleti vége itt feltűnően, kúposan kiemelkedik. A gerinc felől, a kúpos csúcs nyugati aljában árok és ennek külső oldalán sánc húzódik, hossza 18 m, az árok szélessége 8 m. A sánc és az árok észak felé az igen meredek hegyoldal felett végződik. Déli végüknek azonban nincs folytatása a csúcs délnyugati aljában, ahol pedig a védelem szempontjából szükséges lett volna. A csúcs északkeleti aljában igen keskeny, alig 2 m széles, sziklás gerinc indul, erről az oldalról sincs nyoma ároknak, vagy sáncnak. Magán a kis csúcson pedig nincs nyoma semmilyen földmunkának, vagy esetleges épületre utaló terepjelenségnek.

A várat először Könyöki József, majd Bartalos Gyula és Pásztor József említi, de közelebbi adatok nélkül. 1980-as években Dénes József járta be a várat, röviden leírta és vázlatos rajzát is közölte. Megállapította, hogy a hegytetőn két vár nyoma látszik. Dénes az I. számú vár előterében 100 m hosszú elővárat is említ. Utalt az itt fellelt fehér színű Árpád-kori kerámialeltekre is. A hosszan elnyúló hegytető közepén valóban van egy erős mélyedés, ennek eredetét egy későbbi ásatás fogja tisztázni. A Marhádvár II.-t is bejáró Dénes József azon a véleményen volt, miszerint itt egy elkezdett, de be nem fejezett várépítés maradványai találhatók. Legutóbb Nováki Gyula foglalta össze a várra vonatkozó adatokat, amikor az általa készített felmérését is közölte.

A helynek és a várnak nevet adó Aba nembeli Marhard, IV. Béla király hű embere volt, aki 1251–1275 között szerepel az írott forrásokban, 1246–1254 között újvári ispán volt. Személye valószínűleg kapcsolatba hozható a terület Aba nemzetségi birtoklásával és a két erősség létesítésével, mivel 1275-ben Marhard ága közösen birtokol a Csobánka-ággal Gyöngyösön. Magát a vára(ka)t az oklevelek nem említik.

Nováki Gyula - Baráz Csaba - Dénes József - Feld István - Sárközi Sebestyén:
Heves Megye várai az őskortól a kuruc korig - 2009,  Magyarország várainak topográfiája 2. kötet 50. old.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 52.661 (47.877682)
K 20° 3.210 (20.053497)

Információk: Parád, Parádfürdő településrészétől, a déli irányba haladó aszfaltozott erdei úton, az Ilona-völgyi parkolóig lehet autóval eljutni. Innen gyalog haladva, a vízesés érintésével, majd a zöld jelzésen megkerülve a Marhád hegyet, érünk fel a hegy nyugati nyergére.

Itt letérve a jelzésről, a felfelé kapaszkodó ösvényen érünk fel elsőként a nyugati I. várhoz, majd a gerincen tovább haladva a keleti II. várhoz.

A kirándulók körében népszerű Ilona-vízesést követően, a várhegy tetején található várakig, kb. 1 órás közepesen nehéz túrára készüljünk! Visszafelé javasolt az észak-keleti irányba ereszkedő zöld jelzést választva haladni az Ilona-völgy irányába. A parkolótól a teljes körtúra távja 9-10 km.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció