Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ParádMagyarországHeves megyeHeves vármegye - Marhádvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Dénes József közlése alapján:

Parád-Marhádvár I. a Marhád-hegy nyugati szélén található. A téglalap alakú, 32,5 x 16 m-es belső várat alapjaiban megfigyelhető kőfal övezte. A belső várat nyugaton egy 5 m széles terasz - egykori árok - határolja. Keleten egy 12 m széles és 2 m mély sziklába vágott árok, majd egy újabb 5 m széles, 1,2 m mély árok következik. A belső várhoz keleten kb. 100 m hosszú, gyengén megerősített külső várrész csatlakozik.

Parád-Marhádvár II a hegy keleti csúcsán található. Egy 40 m hosszú árokkal vágták át a két csúcsot összekötő gerincet, így egy 45 m hosszú, háromszög alakú védett terület jött létre. Felszíni falmaradvány nincs.

A két várat oklevél nem említi.

A Marhard személynév előfordul az Aba nemzetségben, arra azonban semmiféle támpontunk nincsen, hogy azonos-e a várak valamelyikének építtetője az 1246 óta szereplő újvári ispánnal.

GPS: É 47° 52.652 (47.877533)
K 20° 3.325 (20.055416)

INFORMÁCIÓK: Parádfürdő felől majdnem az erdei vízesésig be lehet hajtani autóval. Onnan a Marhád-tető jelzetlen, meredek ösvényen kb. 40 perc nehéz túra.Csekély romokat, sáncmaradványokat találunk a hegytetőn, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció